Francuski senator: Francuska ‘gubi bitku’ protiv islamskog ekstemizma jer se ‘odbija boriti’

Screenshot: YouTube/Sud Radio

Francuska, zemlja duboko vezana za svoje sekularne vrijednosti, ostaje na visokoj razini opreza nakon što je pogođena nizom smrtonosnih napada islamskih militanata od 2015. godine.

Bruno Retailleau, glavni konzervativni senator oporbene stranke Les Républicains (LR), upozorio je prošli utorak: “Francuska gubi svoju bitku protiv islamskog džihadizma.”

Gosp. Retailleau rekao je u intervjuu za francuski Sud Radio: “Gubimo ovu bitku jer se odbijamo boriti [protiv ekstremizma]”. Francuski senator također je prošlog svibnja izjavio da je “odluka o izgradnji ‘ultraliberalne‘ Europe bila ogromna pogreška” i upozorio da “radikalni islam želi izgraditi odvojeno društvo sa separatističkim ciljem.”

Njegovi oštri komentari došli su nakon obilježavanja pete godišnjice napada dvojice braće, koja su se zaklela na vjernost Al-Qaidi u Islamskom Magrebu (AQUM), na satirični časopis Charlie Hebdo.

Na dan 7. siječnja 2015. godine, Cherig i Said Kouachi upali su u pariške prostorije izdavača i otvorili vatru iz automatskog oružja, ubivši pritom 12 osoba i ranili još nekoliko njih.

Nakon toga istrčali su na ulicu gdje su se suočili s policajcem, poručnikom Ahmetom Merabetom. Ubijen je na licu mjesta.

Dan kasnije, njihov suučesnik Amdedy Coulibaly ubio je policajku u pariškom predgrađu Montrouge, da bi sljedećeg dana provalio u košer supermarket u istočnom djelu Pariza i ubio četiri mušterije. Bio je član džihadističke skupine Islamska država (ISIS).

Svu trojicu muškaraca ubila je policija u zasebnim okršajima 9. siječnja.




Napad na popularni tjednik bio je prvi u nizu terorističkih napada koji su od 2015. godine odnijeli više od 250 života, najviše od ruku mladih džihadista rođenih u zemlji.

No, usprkos zatišju velikih, sofisticiranih napada, francuski dužnosnici su u više navrata upozoravali da je rizik od terorizma u Francuskoj i dalje ostaje na visokoj razini.

Prošlog petka, muškarac je nožem divljao po parku u južnom pariškom predgrađu Villejuif, usmrtivši muškarca koji je šetao sa svojom suprugom te ranio još dvojicu ljudi prije nego ga je upucala policija.

Napadač, identificiran kao 22-godišnji Nathan C, vikao je “Allahu Akbar” tijekom napada.

Nathan C preobratio se na islam sredinom 2017. godine i vjeruje se da je patio od ozbiljnih psihijatrijskih problema otkad je bio dijete, a u nekoliko je navrata proveo vrijeme u bolnici.

Francuski predsjednik je u više navrata naveo borbu protiv islamskog terorizma kao jedan od glavnih prioriteta svoje vlade.

Podaci ministarstva untarnjih poslova otkrivaju da je od 2013. godine spriječeno oko 60 terorističkih napada.

Stroge sekularne vrijednosti Francuske, kao i njezine vojne intervencije u Africi i na Bliskom istoku, izložile su je napadima islamističkih militanata.