Francuska 2019. godine doživjela rekordnih 1.457 zapaljenih automobila tijekom novogodišnje noći

Chris Tomlinson

Tijekom novogodišnje noći, u Francuskoj je zapaljeno 1.457 vozila, što je nadmašilo prethodni rekord od 1.290 zapaljenih vozila u prethodnoj godini, prema podacima francuskog radija Europe 1.

Brojke pokazuju povećanje od 13 posto u odnosu na 2018. godinu, a francuska policija navodno pokušava držati broj zapaljenih automobila u tajnosti kako ne bi “stvorila eskalaciju”, izvješćuje Europe 1.

Francuske vlasti dale su izjavu da su paljenja tijekom novogodišnjeg razdoblja 2019. godine bila znatno manje ozbiljna od prethodne godine i da je broj nasilnih incidenata prema policiji također smanjen u odnosu na 2018. godinu.

Prethodnih godina, francuske vlasti također su u velikoj mjeri ostale bez komentara na službene podatke o zapaljenim automobilima, a kad su brojke bile objavljene, kao što je bio slučaj 2017. godine, ministarstvo unutarnjih poslova zabilježilo je samo automobile koji su izravno zapaljeni, ali ne i one koji su oštećeni kao rezultat požara.




Dosadašnje brojke pokazale su da je od 804 zapaljena automobila 2016. godine ta brojka konstantno u porastu, a brojka iz 2019. bila je najviša zabilježena od 2008. godine.

Dok francuske vlasti i dalje službeno šute o brojkama, situacija u nekim gradovima, poput Strasbourga gdje je zapaljeno 220 automobila ili dvostruko više nego 2018. godine, otkriva da spaljivanje automobila i dalje predstavlja veliki problem za francusku policiju i vladu.

Strasbourg je također doživio nekoliko incidenata u kojima su napadnuti vatrogasci, a Thierry Carbiener, predsjednik Odjeljenja vatrogasno-spasilačke službe, opisao je napadače kao “ultra-nasilne mladiće u organiziranim bandama”.

“Mi imamo posla s vrlo mobilnim skupinama koje pale vatre s jednom jedinom svrhom, kako bi privukli vatrogasce i policiju te se suočili s njima. Dosegli smo prekretnicu: oni više ne ciljaju na vozila, već na ljude. Oni ih žele povrijediti”, rekao je.

Tijekom novogodišnje noći, u Francuskoj je uhićeno ukupno 400 osoba.