Novi video pokazuje da su dvije rakete pogodile ukrajinski avion koji se srušio u Iranu

David Slotnick

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

Novi video pokazuje da su dvije rakete pogodile let 752 ukrajinske zračne kompanije, koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu prošle srijede.

Čini se kako je video snimak sa sigurnosne kamere na krovu zgrade u blizini koje je pogođen avion. Video, koji je u utorak rano ujutro na YouTubeu objavio iranski korisnik, verificiran je od istraživačkog tima New York Timesa.

Video prikazuje jednu raketu koja je pogodila putnički avion, što je rezultiralo malom eksplozijom, nakon čega je uslijedio drugi napad raketom nekih 20-tak sekundi kasnije.

Niti jedna od raketa nije odmah srušila avion, koji je nastavio letjeti još nekoliko minuta i pokušao se vratiti u zračnu luku. U novom videu, čini se kako se avion zapalio neposredno nakon što je pogođen drugom raketom.




Video koji je izašao prošlog tjedna pokazao je udar jedne od raketa. Na avionu Boeing 737-800 koji je uzletio prema Kijevu, život je izgubilo svih 176 putnika.

Times je rekao da bi novi videozapis mogao objasniti zašto je transponder aviona prestao odašiljati prije pada, sugerirajući da je vjerojatno bio onesposobljen prvom raketom.

Do rušenja aviona došlo je nekoliko sati nakon što je Iran ispalio niz raketa na dvije vojne baze u Iraku u kojima su smještene američke snage. Iranski dužnosnici su u početku negirali obaranje zrakoplova, prije nego su okrenuli priču i potvrdili da su ispalili rakete, okrivljujući ljudsku grešku pošto je vojska bila u stanju visoke pripravnosti u slučaju odmazde.

Iranski dužnosnici rekli su da je avion letio previše blizu vojne instalacije, ali analiza podataka s transpondera prethodnih letova za Kijev, kao i ostalih letova u srijedu ujutro, otkrila je da Let 752 nije odstupao sa svoje normalne rute i nije se ona znatno razlikovala od ostalih civilnih letova toga dana.