MOREFIELD: Ako niste obratili pažnju na najnovije NLO vijesti, doista ste trebali

Scott Morefield

Screenshot: YouTube/To The Stars Academy of Arts & Science

Kao i većina drugih, obožavatelj sam znanstvene fantastike. Pročitao sam priličan broj knjiga Orsona Scotta Carda, pogledao sve filmove o Ljudima u crnom, smatram da je ukidanje serije Firefly travestija i prosjedio sam svaku sekundu svakog jadnog pokušaja poboljšanja izvorne trilogije Ratova zvijezda, ali sve do posljednjih nekoliko mjeseci nisam ozbiljno razmotrio ni najmanju mogućnost da ljudi možda nisu sami, barem na ovom planetu i u ovom sunčevom sustavu.

No, sad smo ovdje i ako bi išta trebalo ujediniti čovječanstvo u ovo doba kad smo naizgled više razjedinjeni nego ikad, to je želja za odgovorom na ovo goruće pitanje: Što se na ovom svijetu (ili izvan njega) zapravo događa s tim NLO opažanjima? Da, dobro ste pročitali, NLO-ima. Kao Neidentificiranim letećim objektima, temi koja je obično rezervirana za područje kojim dominiraju ekscentrici i zafrkanti. Ali ono što se u posljednje vrijeme događa izgleda kao nešto sasvim drugo i ako dosad niste obraćali pažnju, toplo vam preporučujem da počnete.

Prošlog svibnja, voditelj Fox News-a Tucker Carlson intervjuirao je bivšeg člana vojno-obavještajne službe, Luisa Elizonda, osobu čija ga pozadina — rad u Uredu zamjenika tajnika obrambene obavještajne agencije i rukovođenje danas ukinutim Programom identifikacije naprednih zračnih prijetnji — stavlja u jedinstvenu poziciju za razgovor o toj temi. Trenutačno direktor Globalne sigurnosti i specijalnih programa u To the Stars akademiji znanosti i umjetnosti te voditelj serije na History Channel “Neidentificirani: Unutar američkih NLO istraga”, dobro upućeni, elokventni i odlučno ne-ekscentrični Elizondo daje auru ozbiljne vjerodostojnosti temi koja se često ne uzima dovoljno ozbiljno.

Pilot američke mornarice Chad Underwood, još jedna ne-ekscentrična osoba, ostao je sve do prošle godine tih u vezi svog vlastitog susreta s NLO-om 2004. godine, uglavnom zato što je htio izbjeći “povezanost s osobama zaluđenima ‘malim zelenima’ tamo vani”.

“Niti u jednom trenutku nisam htio nagađati o podrijetlu te stvari — ili biti povezan sa, znate, ‘vanzemaljcima’ i ‘vanzemaljskim letjelicama’ i svim tim stvarima”, rekao je Underwood za New York Magazine, objašnjavajući zašto mu je toliko dugo trebalo da progovori. “To je ono što nazivamo NLO-om. Nisam ga mogao identificirati. Letio je. I to je bio objekt. Ne može biti jednostavnije.”

“NLO” Underwood i njegov zapovjednik David Fravor (ako imate nekoliko sati vremena, njegov intervju s Joeom Roganom je apsolutno fascinantan), svjedočili su nečemu što “predstavlja jedan od tri poznata slučaja u kojima su mornarički piloti uhvatili nepoznati zračni objekt (mornarica preferira taj naziv u odnosu na NLO) na kameri”, izvijestio je Business Insider, dok su se druga dva dogodila 2015. godine.

“Stvar koja me najviše zapanjila je koliko se nepravilno ponašao”, rekao je, opisujući objekt nalik “Tic-Tacu” s kojim su se suočili leteći u mornaričkim lovcima F/A-18 Super Hornet tijekom borbenih vježbi. “Njegove promjene visine, brzine i izgleda razlikovale su se od bilo koje zračne mete s kojom sam se dosad susretao u zraku”.




Neklasificirano izvješće Ministarstva obrane u vezi tog događaja navodi kako se činilo da se objekt spušta s visine od 18.000 metara na samo 15-tak metara iznad vode “unutar nekoliko sekundi”, nije isijavao toplinu niti imao krila i “vjerojatno demonstrirao sposobnost ‘prekrivanja’ ili nevidljivosti za ljudsko oko” te čak mogao imati sposobnost “kretanja pod morem potpuno neprimjetnog našim najnaprednijim senzorima”.

Govoreći o Underwoodovom susretu, kao i o vlastitom istraživanju i iskustvima tijekom rada za vladu, Elizondo je rekao Tuckeru da više nije pitanje postoje li NLO-u ili ne.

“Je li moguće da su te stvari tehnologija stranog protivnika koja je nekako razvijena u tajnosti i da mi tek sada pokušavamo shvatiti te stvari?”, rekao je. “Moguće je. Ali, također postoje i druge mogućnosti, što bi te stvari mogle biti.”

Kad je bio malo pritisnut, Elizodno je rekao da je “malo vjerojatno” da je to tehnologija stranog protivnika: “Gledajte, mi imamo najsofisticiranije sustave naoružanja na ovom planetu i možemo prepoznati ne samo 737 ili MIG-25 ili F-22, možemo vam čak reći o kojoj je avionskoj tvrtki riječ i koja je razlika između modela zrakoplova unutar te vrste zrakoplova.”

Iako je vlada dopustila da se neki podaci o tim susretima, uključujući neke zrnate videosnimke, deklasificiraju ili ostanu neklasificirani, nedavne vijesti sugeriraju da još mnogo toga ostaje pod velom tajne. Zapravo, američka mornarica je nedavno priznala da posjeduje strogo povjerljive tajne o NLO-ima, koje bi, u slučaju objavljivanja u javnosti, mogle uzrokovati “izuzetno ozbiljnu štetu nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država”. I ako ta činjenica ne podigne dovoljno obrva, to navodno uključuje najmanje jedan neobjavljeni video koji je klasificiran kaj “TAJNA”.

Na kraju intervjua za Fox News, Carlson je upitao Elizonda vjeruje li da “američka vlada ima u posjedu bilo kakav materijal iz jedne od tih letjelica?”.

“Vjerujem. Da”, odgovorio je. “Nažalost, zaista moram pripaziti na moj NDA (ugovor o povjerljivosti podataka). Zaista ne mogu ulaziti u previše detalja oko toga… Ali, jednostavno rečeno, da.”

Elizondova “pet zapažanja” koja razlikuju NLO tehnologiju od poznate tehnologije — trenutno ubrzanje, hipersonične brzine, mala vidljivost, kretanje u raznim uvjetima i pozitivno dizanje ili antigravitacija — znači da, vanzemaljsko ili ne, imamo posla s nečim što bi, kad bi bilo otkriveno, moglo potencijalno promijeniti život kakvog poznajemo na načine koje nitko od nas ne može zamisliti. Sve to dovodi, naravno, do daleko više pitanja nego odgovora. No, prvi put u našim životima pitanja su dosegla potpuno novu razinu. Više se ne pitamo postoje li NLO-i sa superiornom tehnologijom ili ne, već tko je — ili što — iza volana.