Evakuirani stanovi nakon dvije eksplozije u predgrađu Stockholma

Elias Liljeström

Jedna osoba je ranjena, a oko 50 njih evakuirano iz svojih stanova nakon dvije eksplozije koje su odjeknule u stambenim zgradama u predgrađu Stockholma u utorak rano ujutro.

Dvije eksplozije dogodile su se u razmaku od samo nekoliko minuta i na razmaku od samo nekoliko stotina metara u Husbyju, na sjeverozapadu Stockholma, oko 2:30 ujutro.

Jedna osoba odvedena je u bolnicu na tretman zbog lakših ozljeda, dok su zgrade pretrpjele značajnu štetu. Oko 50 stanara evakuirano je tijekom procjena štete na zgradama.

“Moja su vrata uletjela nekoliko metara. Bila su u potpunosti razbijena”, rekao je stanovnik četvrtog kata TT-u.

Policija je u utorak ujutro ogradila okolno područje kako bi tehničari mogli provesti istragu na mjestu događaja. Također su provjeravali ima li kamera u tom području i razgovarali sa svjedocima.




“Još ne znamo gdje su se eksplozije dogodile, je li to bilo u blizini ili u samim zgradama”, rekao je glasnogovornik policije Towe Hägg.

Policija vjeruje da su dva incidenta povezana i otvorila je preliminarnu istragu takozvane devastacije koja je ugrozila javnost. “Bio je tako kratak interval između njih, tako da istražujemo ovaj slučaj kao pojedinačni incident i vidjet ćemo hoće li se to promijeniti tijekom istrage”, rekao je Hägg.

Švedske novine Aftonbladet izvijestile su da bi eksplozije mogle biti povezane s prošlotjednom eksplozijom u elegantnoj Stockholmskoj četvrti Östermalm, ali policija nije bila u stanju to potvrditi kad su joj se obratili novinari Locala.

“Prerano je reći možemo li to povezati (s prethodnim eksplozijama), ali naravno da pokušavamo otkriti postoje li poveznice s tim različitim istragama koje su povezane s ostalim detonacijama prošli tjedan”, rekao je glasnogovornik policije Ola Österling za Local.