Povjesničar kritizirao Gretu Thunberg: ‘Ne vidim je u Pekingu ili Delhiju’

Paul Joseph Watson

Povjesničar Niall Ferguson žestoko je kritizirao klimatsko licemjerje Grete Thunberg u Davosu, pitajući zašto je “ne vidim u Pekingu ili Delhiju”.

Tinejdžerska aktivistica Thunberg održala je još jedan histerični govor na globalnoj konferenciji u kojem je tvrdila: “Naša kuća je još uvijek u plamenu. Vaša neaktivnost svakog sata potiče taj plamen. Mi vam još uvijek govorimo da paničarite i da djelujete kao da volite svoju djecu iznad svega.”

“Mi ne želimo da se te stvari učine 2050., 2030. ili čak 2021. godine”, rekla je Thunberg. “Mi želimo da se to učini sada.”

Ferguson, viši suradnik Instituta Hoover na Sveučilištu Stanford, postavio je pitanje zašto Thunberg ne usmjerava svoju poruku najvećim zagađivačima na planeti.

“60% emisija CO2 otkad je Greta Thunberg rođena pripisuje se Kini… ali nitko ne govori o tome. Oni govore kao da će na neki način Europljani i Amerikanci riješiti taj problem… što je frustrirajuće jer to ne zadire u srž stvari”, rekao je Ferguson.

“Ako ozbiljno razmišljate o usporavanju emisija CO2 i rastućim temperaturama, onda morate sputati Kinu i Indiju”, dodao je, napominjući da, dok Greta putuje u New York i Davos, “ne vidim je u Pekingu i Delhiju”.




Ferguson je u pravu. Uzmimo na primjer Veliku Britaniju.

“Britanske CO2 emisije dosegle su vrhunac 1973. godine i sada su na najnižim razinama od viktorijanskog doba”, izvješćuje Spectator. “Zagađenje zraka je od tog vremena naglo opalo, sa sumpurnim dioksidom koji je smanjen za 95 posto. Britansko stanovništvo je u porastu, ali naša je potrošnja energije dosegla vrhunac 2001. godine i od tada je pala za 19 posto.”

Ova globalna karta zagađenja koju je objavio WHO savršeno oslikava Ferusonovu poantu.

Čak i ako od sveg srca vjerujete u izrazito klimavu znanost koja je u pozadini globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, Zapad i više nego odrađuje svoj dio. Ali mi smo ti kojima se drže lekcije da ne putuju, da ne jedu meso i nemaju djecu iako smo već u masivnom demografskom padu.

U međuvremenu, Afrika, Indija i Kina nastavljaju bezobzirno zagađivati, dok istodobno nimalo Gretine ljutnje ili medijske pozornosti nije usmjereno u tom smjeru.

Povrh toga, Gretinu poruku nastavljaju pojačavati likovi poput princa “4 privatna putovanja mlažnjakom u 11 dana” Harryja i Arnolda “garaža puna tenkova i nabrijanih automobila” Schwarzeneggera.