Procurilo izvješće francuske službe unutarnje sigurnosti koje tvrdi da radikalni islamisti ‘drže’ 150 kvartova

Chris Tomlinson

Procurjeli tajni dokument francuske službe za unutarnju sigurnost, Generalne uprave za unutarnju sigurnost (DGSI), tvrdi da čak 150 kvartova širom Francuske “drže” radikalni islamisti.

Povjerljivo izvješće DGSI-a označava 150 različitih gradskih četvrti među kojima su ozloglašeno predgrađe Pariza Seine-Saint-Denis, predgrađa Lyona i Marseillesa, od kojih sva imaju dugotrajne probleme s radikalnim islamom, izvješćuju novine Le Journal du Dimanche.

Prema novinama, izvješće također navodi i općinu Maubeuge duž belgijske granice na sjeveru Francuske, navodeći činjenicu da je Savez francuskih muslimanskih demokrata (UDMF), muslimanske političke stranke, dosegao čak 40 posto podrške na anketama te ističući da je “situacija alarmantna”.

Prošli mjesec, UDFM je najavio da će objaviti listu kandidata za predstojeće općinske izbore, koji bi se trebali održati u ožujku.

Ta je stranka priopćila da će postaviti kadnidate u Mantes-la-Jolie, Les Mureaux i Guyancourtu, a na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament osvojila je 16,74 posto glasova u okrugu Val-Fourre u Mantes-la-Jolieu.




Područja poput Haute-Savoie, Ain, Annemasse, Bourg-en-Bresse, Oyonnax ili Bourgoin-Jallieu također su se našla pod utjecajem radikalnih islamista.

Predsjednik Emmanuel Macron govorio je o getoizaciji i komunitarizmu, a Elizejska palača obećala je da će pružiti plan za rješavanje tog problema uoči općinskih izbora.

Prošle godine, uglavnom kao dio Macronovog sveopćeg plana za borbu protiv radikalnog islama, francuska je vlada zatvorila džamije i škole u 15 četvrti diljem zemlje.

Francuski državni tajnik za unutarnje poslove Laurent Nuñez rekao je da je vlada ukupno zatvorila 130 ustanova za piće, 12 mjesta za bogoslužje, tri škole i devet udruga u sklopu Nacionalnog plana za prevenciju radikalizacije (PNPR), ali nije imenovao četvrti koje su bile uključene u toj akciji.