Turski zakonodavci predstavljaju prijedlog zakona ‘Udaj-se-za-svog-silovatelja’

U turskom parlamentu će biti predstavljen zakon koji bi dozvolio muškarcima optuženima za seks s djevojčicama mlađim od 18 godina da izbjegnu kaznu ako se ožene za svoje žrtve.

Kontroverzni, takozvani “udaj-se-za-svog-silovatelja” zakon, koji zakonodavci potkraj siječnja namjeravaju predstaviti u turskom parlamentu, izazvao je bijes među zagovarateljima ženskih prava u toj zemlji.

Kritičari tvrde da zakonodavstvo, za koje oporbena Narodna demokratska stranka (HDP) potiče vladu sa sasječe u korijenu, ne legitimizira samo dječji brak i silovanje maloljetnica, već također otvara put dječjem zlostavljanju i seksualnom iskorištavanju.

Sličan prijedlog zakona odbačen je u Turskoj 2016. godine, nakon nacionalnog i globalnog protivljenja. Zakonodavstvo bi samo pomilovalo muškarce ako su imali seks bez korištenja “sile ili prijetnji”.




Iako je u Turskoj zakonska dob pristanka 18 godina, vladino izvješće iz 2018. godine procjenjuje da je u posljednjem desetljeću u dječji brak stupilo 482.908 djevojčica.

Nasilje nad ženama i djevojčicama također je rašireno u Turskoj — 38 posto turskih žena pretrpjelo je fizičko ili seksualno nasilje od partnera, prema Ujedinjenim narodima.

Kampanja pod nazivom Zaustavit ćemo femicid procjenjuje da je u 2017. godini u zemlji ubijeno 409 žena od strane njihovih partnera ili članova obitelji — veliki porast od ukupno 237 koliko ih se dogodilo četiri godine ranije.