SPENCER: 16-godišnja francuska djevojčica uvrijedila islam, uslijedila apsurdnost

Robert Spencer

FrontPageMag

Londonski Times, staložen kao i uvijek, izvijestio je u petak ozbiljna lica: “Policija je rekla francuskoj tinejdžerki da se sakrije nakon što je primila prijetnje smrću zbog vrijeđanja islama.” Tako je, tinejdžerka u Francuskoj, a ne u Pakistanu, Saudijskoj Arabiji ili Iranu. U današnje vrijeme, vrijeđanje islama prisiljava vas na spašavanje žive glave usred multikulturalnog raja Emmanuela Macrona.

I pričekajte, postaje još i gore. Naravno, nisu nas obavijestili o onome što je rekla — to bi osjetljivim modernim ušima bilo jednostavno previše za podnijeti — ali primijetite da je Times rekao da je uvrijedila “islam”, a ne “muslimane”. Ova razlika se danas kod mnogih izgubila, ali pod pretpostavkom da Times još uvijek drži do preciznosti u svom izvješćivanju, možemo opravdano pretpostaviti da je djevojka kritizirala skup ideja i uvjerenja, a ne skupinu ljudi.

Ovo je ključna razlika, jer ljudi ne mogu promijeniti određene nepromjenjive karakteristike (rasu i, da, spol), pa bi ih bilo pogrešno omalovažavati na temelju tih karakteristika. Ali ideje? One bi se trebale procijeniti na temelju svojih kvaliteta, a njihovo slobodno kritiziranje od strane onih koji ih ne drže predstavlja temelj slobodnog ispitivanja, a samim time i slobodnog društva. Zar ne?

Pa, to je vrijedilo sve do nedavno. Uobičajeno se, na Zapadu, oni koji kritiziraju ideje, osobito religijske ideje, slave kao heroji, odvažni “slobodni mislioci”, nepokolebani dogmom i praznovjerjem. No to se naravno odnosi samo na kršćanstvo i judaizam. Kritiziranje islama, paaa… to je u potpunosti druga stvar i nije uopće smiješna, nevjerniče!

Zbog vrijeđanja islama, ova 16-godišnje djevojčica, za koju nam Times govori da je “imenovana samo kao Mila”, prisiljena je na skrivanje: “Šesnaestogodišnjakinju su savjetovali da se drži dalje od svog lycéesa (sekundarna edukacija u Francuskoj za djecu od 15 do 18 godina) u jugoistočnoj Francuskoj nakon internetskih poziva na njezino ubijanje, silovanje ili napadanje.”




Čak ni to nije krajnja apsurdnost i uvreda ove sramotne epizode: “Razumijemo da su Mili službenici rekli da bi trebala izbjegavati pojavljivanje u javnosti sve dok kontroverza ne izblijedi. Lokalno tužiteljstvo joj pruža psihološku podršku. Tužitelji su rekli da su u tijeku dvije odvojene kriminalne istrage, prva koja prati autore prijetnji ubojstvom i silovanjem tinejdžerke, a druga kako bi se utvrdilo jesu li njezini komentari povrijedili zakone govora mržnje.”

Pogledajmo jesam li ovo dobro shvatio. Njoj je rečeno da se drži podalje škole nakon poziva na njezino silovanje i ubojstvo. Pružena joj je psihološka podrška. Tu podršku joj pruža “lokalno tužiteljstvo”, koje u isto vrijeme pokušava odlučiti hoće li djevojku koju štite od silovanja i prijetnji ubojstvom optužiti za “govor mržnje”.

Da budemo sigurni, tužitelji također pokušavaju “pronaći autore prijetnji silovanjem i ubojstvom”, ali to je ne oslobađa krivnje. Vrijeđanje islama je ozbiljna stvar u Karachiju — to jest, Parizu — ovih dana, a činjenica da bi mogla biti silovana i ubijena zbog izražavanja nimalo blagonaklonog pogleda na Religiju mira, ne daje joj dozvolu ismijavanja šerijata — to jest, francuskog zakona.

Što je to? Tužitelji bi se trebali zalagati za slobodu govora i pravo kritiziranja ideja? U Francuskoj, 2020. godine? Kako staromodno. Hoćete li sugerirati da se nakon toga pojave na svojim sudskim postupcima u fijakerima? To bi se zasigurno sviđalo Greti Thunberg i to bi se moglo uskoro i ostvariti, ali to je još uvijek nekoliko godina udaljeno od nas (barem deset ili dvanaest). Ali islamski zakoni o bogohuljenju? Oni su tu. Progon mlade Mile nam to pokazuje. Da je kojim slučajem kritizirala kršćanstvo ili poricanje klimatskih promjena, trenutačno bi pohodila fotografiranja za naslovnice časopisa Time i Newsweek. Njezina greška je bila ta što je za vrijeđanje odabrala pogrešan skup ideja. U današnjoj Francuskoj, šerijatski zakoni o bogohuljenju predstavljaju val budućnosti.

I tko zna? Ako pristaše svetačkog bivšeg predsjednika koji je svojedobno objavio da “budućnost ne smije pripasti onima koji kleveću proroka islama” uspiju u njihovom nastojanju da unište predsjednika Trumpa i postave ideološkog nasljednika tog glasovitog šerijatskog pristalice u Bijelu kuću, ovaj incident bi također mogao predstavljati uvid u američku budućnost. Američke djevojke, zgrabite svoje hidžabe! Ne želite zaostati za kulturnim trendovima, zar ne?