HANSON: Kult posramljivanja Zapada

Victor Davis Hanson

Drevna navika Zapadnih elita jest njihova određena selektivnost pri osuđivanju.

Ponekad Zapadnjaci primjenjuju kritičke standarde na Zapad koje nikad ne bi primijenili na druge nacije.

Moj kolega na Institutu Hoover, povjesničar Niall Ferguson, istaknuo je činjenicu da bi švedska tinejdžerska zvijezda Greta Thunberg mogla biti učinkovitija u svom propagiranju smanjenja emisija ugljika preusmjeravanjem svog animusa. Umjesto teroriziranja Europljana i Amerikanaca, koji su nedavno postigli najdramatičniji pad u korištenju fosilnih goriva, Thunberg bi mogla usmjeriti svoju pozornost prema Kini i Indiji te ponuditi svoju “kako se usuđujete” pritužbu njihovim čelnicima kako bi smanjili emisije ugljika u svojim zemljama.

Hoće li svijet i dalje nastaviti izbacivati opasne razine ugljika uvelike ovisi o politikama Kine i Indije. Uostalom, te dvije zemlje čine više od trećine globalne populacije i nastavljaju s rastom svojih industrija koje se temelje na ugljenu.

Kasnih 1950-ih, mnoge elite u Sjedinjenim Državama povjerovale su u sovjetsku propagandu da bi marš globalnog komunizma mogao “pokopati” Zapad. Nakon toga, kako je sovjetska snaga erodirala 1980-ih, Japan Inc. i njegov uzlazni model industrije koju podupire država postao je preferirana alternativa demokratskom kapitalizmu Zapadnog stila.

Nakon okoštavanja japanskog gospodarstva, nova utopija 1990-ih bila je navodno iskrsnula Europska unija. Amerikanci su trebali biti očarani činjenicom da se euro brzim koracima približava dolaru. Europski demokratski socijalizam bez granica i njegova “meka snaga” proglašeni su poželjnijima od reakcionarnih Sjedinjenih Država.

Do 2015. godine, EU je bila u kaosu, pa je stoga Kina predodređena kao neizbježna globalna supersila. Američki intelektualci ukazivali su na njezinu željeznicu velikih brzina, solarne industrije i blještave zračne luke nasuprot izdubljenoj i prljavoj unutrašnjosti Amerike.

Sad je razmaknuta zavjesa i razotkrila je unutarnju trulež kineske Komunističke partije, njezine reedukacijske kampove u stilu gulaga, njezino sustavno merkantilističko varanje, njezin orvelijanski sustav nadzora, njezinu serijsku krizu u javnom zdravlju i primitivnu infrastrukturu njezinog zaleđa.

Nakon kalcifikacije Sovjetskog Saveza, Japan Inc., EU i kineske supersile, nitko ne zna koja će alternativa navodno pokopati Ameriku.

Sjedinjene Države i Europa često su prilično kritične prema nasilju nad ženama, manjinama i homoseksualcima. Europska unija, primjerice, često izdvaja Izrael zbog njegovog navodnog lošeg postupanja prema Palestincima na Zapadnoj obali.

A opet, ako je svrha zapadnjačkog aktivizma za ljudska prava suzbijanje globalnih predrasuda i mržnje, onda bi bilo daleko isplativije koncentrirati se na one najveće prijestupnike.




Kina trenutačno drži oko milijun muslimanskih Ujgura u reedukacijskim kampovima. A opet, aktivističke skupine ne pozivaju na bojkot i sankcije protiv Pekinga na isti način kao što to rade u slučaju Izraela.

Homoseksualnost je kapitalni zločin u Iranu. Mnogi iranski homoseksualaci navodno su zatvoreni, a još na tisuće njih pogubljeno je pod teokratskim zakonom od pada iranskog šaha 1979. godine. A opet, Zapadne aktivističke skupine rijetko pozivaju na globalnu osudu Iran.

Nemojte gledati prema Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda za bilo kakvu smislenu osudu globalnih predrasuda i mržnje, iako je ono česti kritičar i Sjedinjenih Država i Izraela.

Mnoge od 47 zemalja članica Vijeća za ljudska prava uobičajeni su kršitelji ljudskih prava. U 2017. godini, devet zemalja članica koje su aktivno radile na implementiranju UN-ovih standarda ljudskih prava progonile su svoje građane.

Postoje mnogi razlozi za selektivno ogorčenje i pesimizam Zapadnjaka prema svojoj vlastitoj kulturi. Kukavičluk objašnjava neke od asimetrija. Kritiziranje sitnog demokratskog Izraela neće izazvati osvetu. Napad na moćnu Kinu ili ubojiti iranski režim mogao bi rezultirati odmazdom.

Krivnja također objašnjava neke od selektivnosti. Europske nacije se još uvijek okrivljuju za kolonijalizam i imperijalizam 19. stoljeća. One će uvijek tražiti oprost, dok se stanovnici bivših kolonija i nacija Trećeg svijeta vole ponašati poput vječitih žrtava — čak i kad smo dobrano zagazili u postmoderno 21. stoljeće.

Signaliziranje vrline je sve češća pojava. Zapadne elite često drže prodike o prekršajima dok istodobno šute o zločinima — čudna vrsta psihološke pokore koja opravdava njihovu nemoć.

Gradu Berkeleyju je mnogo lakše zabraniti čisto-gorući, američki prirodni plin u novoizgrađenim zgradama nego zabraniti daleko prljaviju sirovu naftu iz Saudijske Arabije. Ovog su trenutka seksistički, homofobni, autokratski Saudijci najveći izvor uvezene nafte u Kaliforniju, šaljući državi nekih 100 milijuna barela godišnje, bez kojih tisuće Berkeleyjevih vozača ne bi moglo doći na posao. Očigledno zabranjivanje čistog, domaćeg prirodnog plina opravdava uvoz nečiste saudijske nafte.

Zapadne elite su neprestano uvrijeđene. Ali sljedeći put kad usmjere svoje prodike na određenu metu, razmotrite izvor i motivaciju njihovog bijesa.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.