SPENCER: Zašto su Palestinci odbili Trumpov mirovni plan

Robert Spencer

Predsjednik Trump objavio je u utorak poslijepodne svoju dugoočekivanu “Pogodbu stoljeća”, nudeći Palestincima državu i pedeset milijardi dolara. Predvidljivo, Palestinci i njihovi pristalice su bijesni. Način na koji su izrazili svoj bijes novi je pokazatelj zašto su svi mirovni planovi do sada propali i zašto su svi budući planovi osuđeni na propast.

Tiskovno glasilo Islamske republike, Tehran Times, izvijestilo je da je “predsjedavajući iranskog parlamenta Ali Larijani u srijedu u pismu upućenom predsjedavajućima parlamenata islamskih država pozvao islamske zemlje da se suprotstave američkoj takozvanoj ‘Pogodbi stoljeća'”.

Prema pisanju Jeruzalem Posta u utorak, kalif Islamske države (ISIS) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi “pozvao je sve muslimane diljem svijeta da spriječe mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa i dodao da će ‘muslimani koji žive u Palestini… biti na čelu borbe protiv Židova [i] osujetiti ‘Pogodbu stoljeća'”.

A u Turskoj, prema Yeni Şafak, “turski prosvjednici preplavili su ulice širom zemlje kako bi prosvjedovali protiv dugoočekivanog mirovnog plana za Bliski istok američkog predsjednika Donalda Trumpa… Mnogi su prosvjednici na skupu držali natpise na kojima su ispisani slogani ‘Jeruzalem pripada islamu'”.

Čak i prije objavljivanja plana, službeni dnevnik Palestinske samouprave Al-Hayat Al-Jadida objavio je u ponedjeljak da je Palestinsko nacionalno vijeće “ponovno izrazilo protivljenje svakom planu, projektu, pogodbi ili pokušaju nanošenja štete neotuđivim pravima palestinskog naroda.” Pozvali su PLO da “poduzme sve potrebne korake za poticanje i eskalaciju otpora i napora protiv okupacije u svim njegovim oblicima i načinima.” Jihad je “napor” na arapskom.

“Islamske države” bi se trebale suprotstaviti planu. “Muslimani diljem svijeta” bi trebali raditi na njegovom sprječavanju. “Jeruzalem pripada islamu.” Palestinci bi trebali eskalirati svoj “džihad”.




Ovo je jedan aspekt izraelsko/palestinskog sukoba koji mainstream Zapadni analitičari rutinski odbacuju i ignoriraju: islam. Ovo je katastrofalan primjer namjernog neznanja, pošto palestinski džihadisti i njihovi pristaše neprekidno uokviruju svoj rat protiv Izraela u islamskim terminima, kao što moja knjiga Palestinska zabluda: Katastrofalna povijest bliskoistočnog mirovnog procesa jasno pokazuje.

Lako je razumjeti, iako neoprostivo, zašto se islamski aspekt sukoba rutinski ignorira. Kur’an zapovijeda muslimanima “istjerajte ih odande odakle su oni vas istjerali” (2:191) i iako je povijesna fikcija da je Izrael zapravo istjerao muslimanske Arape, ova tvrdnja je osnova pro-palestinske propagande i stoga božanski imperativ, ništa manje bespogovoran nego što su Deset zapovjedi za Židove i kršćane, da muslimani moraju uništiti Izrael i “istjerati” Izraelce.

To znači da niti jedna dogovorena nagodba nikad neće čvrsto uspostaviti Izrael i okončati džihad protiv njega i zašto analitičari ignoriraju islam pri razmatranju tog sukoba: ljudi ne vole loše vijesti ili probleme koji se ne mogu riješiti. Bez obzira na to, ovo je stvarnost situacije i ništa dobro ne može proizaći iz ignoriranja stvarnosti

U svjetlu uloge islama u ovom sukobu, palestinska država bila bi jednostavno nova baza za još više džihadskih napada protiv Izraela, kao što je demonstriralo povlačenje iz Gaze. Njezina uspostava ne bi donijela mir. Ideja da će Palestinci i njihovi saveznici i pristaše ikad iskreno prihvatiti pravo Izraela na postojanje predstavlja puste snove. U svjetlu toga, lako je vidjeti zašto je Abbas na tako preziran način odbacio plan prije nego je uopće objavljen. Trump je objavio: “Da bismo osigurali uspješnu palestinsku državu, mi molimo Palestince da se suoče s izazovima mirnog suživota. To uključuje usvajanje osnovnih zakona koju uključuju ljudska prava, zaštitu protiv financijske i političke korupcije, zaustavljanje zloćudnih aktivnosti Hamasa, Islamskog džihada i ostalih neprijatelja mira, okončanje poticanja mržnje prema Izraelu — tako važno — i trajno zaustavljanje financijske naknade teroristima.” To se neće dogoditi.

Odbijanje analitičara izraelsko-palestinskog sukoba da se suoče s ulogom islamske teologije u sukobu nevjerojatno je naivno i etnocentrično. Palestinci i njihovi pristaše nikada neće prihvatiti Trumpov mirovni plan zbog islamskih imperativa koji zahtijevaju da islam mora dominirati, a ne da se nad njim dominira te da bilo kojom zemljom kojom je jednom vladao islamski zakon mora zauvijek vladati islamski zakon. Sve dok te činjenice neće biti uzete u obzir, svaki mirovni plan unaprijed je osuđen na propast.