Škotska: Policija razbila masivnu silovateljsku bandu tražitelja azila u Glasgowu – ali je to držala u tajnosti

Blair Meikle

Policija je razbila masivnu bandu koju su sačinjavali tražitelji azila u Glasgowu, ali je to držala u tajnosti.

Banda je vrebala ranjive mlade djevojke u gradu i imala najmanje 44 žrtve, uključujući jezgru od šest maloljetnica koje su se međusobno poznavale.

Vjeruje se da je jedna zlostavljana od 28 muškaraca, a drugu se povezuje s dvadeset trojicom.

Službenici su identificirali 55 osumnjičenika, a pozitivno je identificirano 46 članova skupine.

Svi su tražitelji azila iz kurdskih, afganistanskih, egipćanskih, marokanskih, turskih, pakistanskih i iračkih zajednica.

Operacija Cerrar bila je pod velom tajnosti škotske policije i u javnost je izašla tek nakon istrage Daily Expressa.

Policija kaže da je 19 članova prijavljeno tužiteljstvu, ali nepoznato je koliko njih je osuđeno.

Informacije o operaciji iz 2016. godine čuvaju se u arhivama Odbora za zaštitu djece Glasgowa.




Zastrašujući opseg aktivnosti bande otkriven je u izvješću Nacionalne istražne jedinice za zlostavljanje djece inspektorice Sarah Taylor.

22 osumnjičenika još uvijek su živjela u Glasgowu u to vrijeme, a za još osam osoba se vjeruje kako su još uvijek u Velikoj Britaniji.

14 ih je deportirano, a jedan čeka deportaciju, dok je još jedan u zatvoru.

Pod naslovom “Žrtve”, izvješće navodi: “Djevojka 1 — 28 osumnjičenih, Djevojka 2 — 23 osumnjičena, Djevojka 3 — 9 osumnjičenih, Djevojka 4 — 8 osumnjičenih, Djevojka 5 — 4 osumnjičena, Djevojka 6 — 1 osumnjičeni. Sve su poznavale jedna drugu. Za 20 drugih imenovanih djevojaka vjeruje se da su žrtve. Još 18 djevojaka identificirano je tijekom tekuće istrage.”

Policija je rekla da su koristili “taktike ometanja”, uključujući prikupljanje obavještajnih podataka, tajno nadziranje, financijsko profiliranje i “životni stil” — pregledavanje suradnika, vozila i zaposlenja osumnjičenih.

Na pitanje zašto Operacija nije objavljena u javnosti, policijski izvor je rekao: “Moramo biti vrlo jasni da uvijek pažljivo razmatramo kad i koje informacije objaviti u vezi tekućih istraga kako bi zaštitili ranjive žrtve i integritet istrage.”