GREENFIELD: Mit o Berniejevom integritetu i dosljednosti

Daniel Greenfield

“Vjerojatno ću glasati za Bernieja”, rekao je Joe Rogan svojim slušateljima. “On je bio ludo dosljedan čitav svoj život. On u osnovi govori jednu te istu stvar, bio je isti čitav svoj život.

Podcaster je ponavljao popularni mit o Bernieju Sandersu.

Sanders je bio ista stvar čitav svoj život. Politički aktivist ili političar. Diplomirao je političke znanosti na Sveučilištu Chicago i započeo svoju političku karijeru nedugo nakon što se preselio u Vermont. On se kandidira ili obnaša političku funkciju već 48 godina.

Tijekom tih gotovo 50 godina, on je izgovorio nestvarno nedosljedne stvari.

Godine 1971., tvrdio je da je sramota što u Senatu ima toliko milijunaša.

“Nitko ne bi trebao zaraditi više od milijun dolara”, govorio je 1974. godine. Kad se prvi put kandidirao za Senat, pozivao je na poreznu stopu od 100% na bogatstvo veće od milijun dolara. Ovih dana, on upravo toliko i zarađuje.

“Napisao sam bestseler”, uzvratio je kritičarima. “Ako vi napišete bestseler i vi također možete biti milijunaš.”

Milijunaši su loši i trebalo bi im oduzeti sav novac. Sve dok ne postanete jedan od njih.

Ali to je samo pitanje inflacije. Je li tako? Ovih dana se Bernie protivi milijarderima umjesto milijunašima. I ako na neki način postane milijarder, gotovo sigurno će dati sav svoj novac siromašnima.

To možete s priličnom sigurnošću reći jer je prve godine kad je zaradio milijun dolara dao cijelih 1 posto u dobrotvorne svrhe.

Bernie je onaj pravi član kluba 1 posto.

Ali zaboravite na novac. Washington D.C. je prepun likova koji su tamo došli kako bi se borili protiv korupcije da bi umjesto toga otišli napunjenih džepova. Nitko nije previše iznenađen kad političari pronađu načine za zaradu, kao što je Sanders učinio s Institutom Sanders koji je upošljavao njegovu suprugu i pastorčad kako bi “instituirali” što god već Sanders radi.




Što je s njegovim stvarnim političkim uvjerenjima. Je li Bernie čitav svoj život govorio “jedno te isto”?

Bernie Sanders se preselio iz Vermonta u Washington D.C. jer je mala organizacija po imenu NRA poslala pismo svojim članovima u kojem je rekla: “Bernie Sanders je časniji izbor za sportaše Vermonta od Petera Smitha.” Bernie je na kraju glasao protiv sedmodnevnog razdoblja čekanja na kupovinu oružja, protiv Bradley zakona i glasao za zakon koji je zaštitio proizvođače oružja od tužbi.

I nema ništa lošeg u tome, osim što Bernie nastavlja govoriti kako će se boriti protiv NRA.

Ali Berniejev odgovor skupini za pravo na oružje bio je: “Neću mijenjati svoje stavove o ovoj temi.”

Na taj isti odgovor pao je Joe Rogan. Osim što Bernie mijenja svoje mišljenje kad je to politički prikladno. I nije mu bilo potrebno 48 godina kako bi se predomislio. Pokušajte desetljeće.

Godine 2005., glasao je za Zakon o zaštiti zakonite trgovine oružjem, zakon koji je podupirala NRA radi zaustavljanja tužbi protiv proizvođača oružja. Godine 2016., kad je to postalo vruće pitanje u demokratskim preliminarnim izborima, složio se podržati prijedlog zakona za ukidanje te zaštite.

“Kad biste sutra donijeli najstroži zakon o kontroli oružja, ne mislim da bi to imalo dubokog utjecaja na tragedije kojima smo svjedočili”, tvrdio je Bernie 2013. godine.

Pet godina kasnije i Bernie je okrivio školske pucnjave na “riječ s tri slova”.

“To je NRA”, žestio se postariji socijalist. “A Trump i republikanci nemaju hrabrosti kako bi se suprotstavili tim ljudima i to je prilično patetično.”

Doista prilično patetično.

Ne radi se o tome da je Bernie Sanders evoluirao tijekom svoje dvije generacije u javnom životu. Baš kao i u slučaju NRA, on je usvajao stajališta jer su bila politički prikladna i potom ih odbacivao kad bi postala nezgodna.




Te pozicije su često bile pomalo konzervativne, uravnotežujući svoje socijalističko klasno ratovanje sa zdravim razumom koji je pomogao pridobiti konzervativnije glasače u Vermontu.

Uzmite imigraciju.

Godine 2015., kad je Bernie upitan o “naglom povećanju razine imigracije koju dopuštamo”, odgovorio je: “Otvorene granice? Ne, to je prijedlog braće Koch.” Nastavio je tvrditi da bi to “svakoga u Americi učinilo siromašnijim — vi uklanjate koncept nacionalne države.”

Taj argument je mogao doći i došao je od Donalda J. Trumpa. I reakcije su bile žestoke. Tranzicija od protivnika otvorenih granica do zagovornika otvorenih granica nije trajala godinama, već nekoliko mjeseci.

Njegov trenutačni imigracijski plan poziva na ukidanje provođenja imigracijskih zakona, razbijanje Američke imigracijske i carinske službe (ICE) te Uprave za carine i zaštitu granica (CBP), okončanje pritvora ilegalnih migranata, okončanje provođenja graničnih zakona, legaliziranje gradova utočišta i omogućavanje socijalne pomoći migrantima koji dolaze ovamo iz bilo kojeg razloga.

Tko bi rekao da je Bernie jedan od braće Koch?

“Jedna od borbi koju ćete vidjeti u Demokratskoj stranci jest hoćemo li se odmaknuti od politike identiteta”, sugerirao je Bernie 2016. godine. Nije trebalo previše vremena kako bi Bernie prigrlio politiku identiteta. On je od osobe koja nije željela govoriti o rasi, kompulzivno počeo voditi svoju kampanju na tom pitanju.

“Mislim li da nam treba još više zatvora? O da. Mislim li da u određenim slučajevima trebamo biti oštriji? Da, mislim”, rekao je Bernie Sanders, razgovarajući o prijedlogu zakona o kriminalu 1994. godine koji je podržao. “Dakle, ono što imate ovdje je ravnoteža. Imate više novca koji odlazi u provedbu zakona, više novca koji odlazi za zatvore. S druge strane, imate značajne svote novca koje odlaze za prevenciju.”

To je još jedan razuman stav kojeg se u potpunosti odrekao.

Ovih dana, Bernie osuđuje “zatvorsko-industrijski kompleks”, poziva na ukidanje jamčevine i predlaže smanjenje nacionalne zatvorske populacije za polovicu, što bi opasne kriminalce vratilo natrag na ulice.

U raspravi CNN-a, čak je sugerirao da bi muslimanskom teroristu koji je aktivirao bombu na Bostonskom maratonu trebalo omogućiti glasanje iz zatvora.

Većina ljudi primila je to kao tipično radikalno Berniejevo stajalište. Ali ono je zapravo radikalno nedosljedno.




Bernie je bio nedosljedan flip-floper u pitanjima kontrole oružja, imigracije, politike identiteta i kriminala. Jedina dva pitanja u kojima je bio dosljedan su klasno ratovanje i nacionalna obrana.

A čak je i ovdje bio nedosljedan u klasnom ratovanju kad je jednom dostigao razinu 1 posto.

Sandernistasi su pokrenuli njegovu kampanju objavivši njegovu sliku kako leti ekonomskom klasom. No, kad je jednom počeo pristizati novac, on leti luksuznim mlažnjacima kad god ima priliku. Mlažnjaci su ostali bolna točka kod ostalih demokrata. Dok je započinjao opoziv, Berniejeva kampanja je planirala koristiti sve više privatnih mlažnjaka.

Ovo nije samo osobno licemjerje, ovo je ekološko licemjerje za Green New Deal kandidata.

Kad govorimo o njegovim osobnim interesima, Bernie čak ne može dosljedno odrediti kojoj stranci pripada. Kad se prvi put kandidirao za predsjednika, na demokratskoj strani, negirao je da je demokrat.

“Ne, ja sam neovisan”, rekao je.

Do ljeta, on se predomislio. “Ja sam očigledno demokrat”, rekao je USA Today. “To je mjesto gdje se nalazim i na kojem ću ostati.”

“Smatrate li se demokratom?”, upitan je sljedeće godine.

“Ne, ja sam neovisan”, odgovorio je

Ove godine, potpisao je zakletvu odanosti DNC-u, navodeći: “Ja sam član Demokratske stranke.”

U međuvremenu se također kandidirao za mjesto u Senatu kao neovisni kandidat.

To je suludo nedosljedno.

Bernie je što god želi biti. On može biti i demokrat i neovisni. Milijunaš i protivnik milijardera. On može osuditi otvorene granice i podržati ih. On može podržati zatvore i pozivati na oslobađanje svih zatvorenika. On može podržati i suprotstaviti se oružju kad je to prikladno.

Postariji socijalist je sve samo ne principijelan.

Malo političara može provesti 48 godina u politici i ostati principijelnim. Bernie nije jedan od njih. Baš kao i većina političara, on ima nekoliko omiljenih pitanja u koje snažno vjeruje, ali ne kad one ometaju njegovu karijeru. Između 2013. i 2020. godine on je odbacio svoja stajališta u vezi više pitanja bez da je trepnuo.

Bernie nije principijelniji od ostalih senatora koji se kandidiraju u 2020. godini. To je samo još jedna od njegovih laži.

Daniel Greenfield je istraživački novinar i pisac koji se usredotočuje na radikalnu ljevicu i islamski terorizam.