Roditelji osuđeni u prvom slučaju genitalnog sakaćenja u Irskoj

Kurt Zindulka

Afrički bračni par osuđen je u Dublinu zbog sakaćenja ženskih genitalija (FGM) svoje 21-mjesečne kćeri u prvom takvom slučaju u Republici Irskoj.

Muškarac i žena afričkog podrijetla osuđeni su na zatvor nakon što su “pomogli i potakli, savjetovali ili dobavili” osobu da izvrši sakaćenje ženskih genitalija nad njihovom 21-mjesečnom kćeri. Muškarac je osuđen na pet i pol godina, dok će njegova supruga odslužiti kaznu u trajanju od četiri godine i devet mjeseci.

Par, koji je ostao neimenovan radi zaštite identiteta djeteta, izjasnio se da nije kriv za izvođenje FGM-a, tvrdeći na suđenju da je njihova kći zadobila ozljede usred pada na igračku dok nije nosila pelenu, navodi RTE.

Njihovu verziju događaja osporili su zdravstveni radnici koji su tvrdili da se očigledno radi o slučaju genitalnog sakaćenja. Sri Paran, pedijatrijski kirurg koji je izvršio operaciju na djevojčici kako bi zaustavio krvarenje, rekao je da ozljeda nije slučajna.

Prilikom izricanja presude afričkom paru, sutkinja Elma Sheahan rekla je da je dijete pretrpjelo “užasan čin okrutnosti” u “najozbiljnijem kršenju povjerenja od strane onih za koje se pretpostavlja da su zaštitnici svog malog djeteta”.

Prakticiranje FGM-a, u kojem se djevojčicama režu ili uklanjaju ženski spolni organi, uobičajeno je unutar kultura nekih afričkih nacija i zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, gdje se koristi kao preventivna mjera protiv spolnih odnosa žena prije braka.




Barbarski postupak ne samo da fizički utječe na žene, već može dovesti i do dugotrajnih problema u mentalnom zdravlju u kasnijem životu.

Sakaćenje ženskih genitalija prvi put je kriminalizirano u Republici Irskoj 2012. godine i donosi maksimalnu kaznu od 14 godina, međutim, dosad nitko nije zatvoren zbog tog zločina.

Glavni policijski inspektor Declan Daly rekao je kako presuda bračnom paru šalje oštru i važnu poruku da se sakaćenje ženskih genitalija neće tolerirati u zemlji. Rekao je: “To je jeziva i barbarska praksa koja u Irskoj predstavlja kriminalno djelo.”

Breitbart London je u listopadu izvijestio da su čak do 6.000 žena i djevojčica žrtve genitalnog sakaćenja u Irskoj, dok je još 3.000 njih u opasnosti da se nad njima izvrši ovaj užasan postupak.

Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) procjenjuje da je više od 200 milijuna žena i djevojčica podvrgnuto FGM-u, a svake godine se tri milijuna djevojčica nalazi u opasnosti od rezanja genitalija.