BUCHANAN: Neuspjeli državni udar propalog establišmenta

Patrick J. Buchanan

Bilo je to nekoliko loših dana za establišment, stvarno loših.

U glasanju 51-49, Senat je odbio pozvati svjedoke na suđenje za opoziv Donalda Trumpa i pristao završiti suđenje u srijedu, s gotovo sigurnim većinskim glasom za oslobađanje predsjednika od svih optužbi.

Dok ankete tijekom vikenda pokazuju Bernieja Sandersa kao vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju u državama Iowa, New Hampshire i Kalifornija, osjećaj panike među elitama Demokratske stranke postaje opipljiv.

Bivšeg državnog tajnika i surogata Joea Bidena, Johna Kerryja, slučajno su čuli u nedjelju u hotelu u Des Moinesu kako govori o “mogućnosti da Bernie Sanders sruši Demokratsku stranku — u cijelosti”.

U utorak, Trump će otrčati svoj pobjednički krug na nacionalnoj televiziji u svom Govoru o stanju nacije u Kapitolu, dok će iza njega trijumfalni vođa senatske većine Mitch McConnell i ponižena predsjednika Doma Nancy Pelosi u tišini sjediti jedan pored drugog.

Demokrati mogu proglasiti Trumpov opoziv pobjedom pravednosti, ali ljutnja i bijes, jauci i stenjanja koji sad dolaze s uredničkih stranica i kabelske televizije sugeriraju da mediji misle drugačije.

Povijest će, govore nam, opravdati ono što su Nancy Pelosi i demokrati učinili i zauvijek ukaljati Republikansku stranku zbog glasanja za oslobađanje od optužbi.

Možda, ali samo ako će neki budući Howard Zinn pisati povijest.

Stvarnost: Opoziv predsjednika Trumpa bio je pokušaj — i to propali — državnog udara koji nije podržao niti jedan republikanac, samo demokrati u Domu i njihovo vijeće u Senatu. Opoziv Trumpa predstavljao je primjer čistog jednostranačja i zlouporabe moći.

Što je ležalo u srcu demokratskog slučaja za uklanjanje Trumpa?

Trump nije pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bijelu kuću i nekoliko je mjeseci zadržao vojnu pomoć Kijevu kako bi natjerao Zelenskog da održi konferenciju za tisak na kojoj bi najavio kako Kijev istražuje način na koji je Hunter Biden došao u izvršni odbor korumpirane energetske kompanije uz mjesečnu plaću od 83.000 dolara dok je njegov otac bio glavni međunarodni kontrolor korupcije u Ukrajini.

Konkretna optužnica: Trumpova suspenzija vojne pomoći ugrozila je “našu nacionalnu sigurnost” uskraćivanjem oružja našem “savezniku” koji se tamo bori protiv Rusije, kako se mi ne bi trebali boriti protiv njih.




I kakav je bio ishod svega toga?

Zelenski je dobio svoj sastanak s predsjednikom. Dobio je vojnu pomoć u rujnu. Nije održao traženu tiskovnu konferenciju. Nije najavio istragu protiv Bidena.

Nikome ništa.

Kako se predsjednik Obama odnosio s Ukrajinom?

Nakon što je Vladimir Putin aneksirao Krim i intervenirao kako bi zaštitio pro-ruske secesioniste u Donbasu, Obamina Bijela kuća ograničila je smrtonosnu američku vojnu pomoć Kijevu i osigurala pokrivače i tople obroke.

Koju su kaznu demokrati Doma, Senata i anti-trumpovski mediji tražili za zastoj u slanju oružja Ukrajini?

Kapitalnu kaznu, političku smrtnu kaznu.

Demokrati su zahtijevali da republikanski Senat poništi izbore iz 2016. godine, učini Trumpa prvim opozvanim predsjednikom i ukloni ga te osigura da američki narod više nikada ne može glasati za njega.

Dom Nancy Pelosi i demokratska manjina u Senatu zahtijevali su da republikanski senat obavi prljavi posao za njih i ukloni Trumpa s glasačkog listića 2020. godine, kako ne bi bio u mogućnosti osvojiti drugi mandat.

Već četiri godine, elementi liberalnog establišmenta — u medijima, “dubokoj državi” i glavnim institucijama — nastoje uništiti Trumpa. Prvo su ga htjeli oklevetati i spriječiti njegov izbor, potom poništiti taj izbor kao da ga je orkestrirao Kremlj, zatim opozvati i ukloniti te naposljetku onemogućiti njegovu ponovnu kandidaturu.

Šteta koju su nanijeli institucijama naše zemlje je ozbiljna.

Američke obavještajne agencije nalaze se pod istragom američkog odvjetnika Johna Durhama zbog njihove uloge u pokretanju istrage protiv američke predsjedničke kampanje. FBI je diskreditiran razotkrivanjem zavjere agenata najviše razine koji su špijunirali Trumpovu kampanju.

Mediji, beskonačno odjekujući nedokazane tvrdnje da je Trump marioneta Kremlja, diskreditirali su sami sebe do razine koja nije viđena još od vremena kad se “Žuti tisak” prostituirao kako bi nas uvukao u rat protiv Španjolske. Tvrdnje medija da su nepristrani tragači za istinom doživjele su težak udarac, ne samo od Trumpovih napada, već i od svog vlastitog pristranog i netrpeljivog izvješćivanja i komentara.

NSC i State Department razotkriveni su u zapošljavanju pojedinaca s preuveličanim viđenjem svoje uloge u stvaranju i izvršavanju vanjske politike. Čini se kako nelojalnost i neprijateljstvo prema predsjedniku prožima gornje slojeve “duboke države”.

Niti u jednom trenutku u našim životima vladine institucije i establišment nisu bili manje poštovani.

Gotovo svi sad priznaju da smo postali mi-protiv-njih nacija.

Na koji način ćemo ponovno postići velike stvari, s obzirom na naše naizgled nepremostive razlike, ostaje misterij.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.