Bijela kuća izdaje izvršnu naredbu koja određuje da se federalne zgrade moraju graditi u klasičnom stilu

Paul Joseph Watson

Bijela kuća navodno priprema izvršnu naredbi koja će odrediti da sve nove federalne zgrade moraju biti građene u klasičnom arhitektonskom stilu.

Časopis Architectural Record pribavio je preliminarni nacrt naredbe, pod naslovom “Učiniti federalne zgrade ponovno lijepima”, pod kojom će Bijela kuća tražiti prerađivanje Vodećih načela za federalnu arhitekturu, objavljenih 1962. godine, kako bi se osiguralo da “klasični arhitektonski stil bude prevladavajući i zadani stil” novih i nadograđenih federalnih zgrada.

Naredba bi tako preokrenula favoriziranje brutalističkih i dekonstruktivističkih stilova koje zagovara Program izvrsnosti dizajna Opće upravne službe (GSA) i umjesto toga pogodovala arhitektonskim stilovima “demokratske Atene” i “republikanskog Rima”.

Izvršna naredba kritizira brutalističke zgrade poput Savezne zgrade u San Franciscu, američkog Suda u teksaškom Austinu i zgrade Wilkie D. Ferguson, Jr. američkog Suda u Miamiju kao one “male estetske privlačnosti”.




Nacrt naredbe tvrdi da brutalistički i dekonstruktivistički stilovi “ne zadovoljavaju” zahtjeve građevinskih dizajna kako bi osigurali “dostojanstvo, poduzetnost, energičnost i stabilnost”.

U razvoju događaja koji gotovo sigurno nije slučajan, glavni arhitekt GSA i direktor Programa izvrsnosti dizajna David Insinga dao je ostavku na svoje mjesto prošli tjedan.

U međuvremenu, u Europi, Europska unija zauzima suprotan pristup. Globalističko tijelo se priprema primijeniti regulacije koje će obnavljanje povijesnih zgrada učiniti ilegalnim.

“Kad su novi dijelovi/elementi potrebni, projekt će koristiti suvremeni dizajn dodajući novu vrijednost i/ili primjenu poštujući postojeće”, stoji u novoj EU direktivi.

Kao što je istaknuto u videu ispod, modernistička arhitektura je rak. Nadamo se da će Trumpova izvršna naredba potaknuti i druge vlade na Zapadu da zauzmu isti pristup.