Grčka vlada planira 2,7 kilometara dugu ‘plutajuću barijeru’ kako bi spriječila migrante

Arthur Lyons

Grčka vlada sprema se na izgradnju “plutajuće barijere” uz obalu jednog od svojih otoka u Egejskom moru kako bi spriječila neprekidni tok migranata koji nastavljaju ulaziti u zemlju.

Grčko ministarstvo obrane otkrilo je planove za barijeru prošli tjedan, pozivajući na instalaciju osvijetljene mreže koja se uzdiže 50 centimetara iznad površine mora u blizini obale Lezbosa. Ministarstvo je pozvalo privatne tvrtke na podnošenje ponuda za ugovor čija se vrijednost procjenjuje na nekih 500.000 eura, pod uvjetom da se projekt mora završiti roku od tri mjeseca, izvješćuje Associated Press.

Unatoč sporazumu o migraciji između EU i Turske iz 2016. godine, kojim je EU dala milijarde eura Ankari kako bi zaustavila masovni priliv izbjeglica u Europu, turska vlada nije učinila previše kako bi se držala svog dijela dogovora.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice, 73.000 migranata ušlo je u Grčku 2019. godine, gotovo dvostruko više nego prethodne godine. U prvom mjesecu ove godine u Grčku je ušlo još 3.000 dodatnih migranata.




Neprestani priliv migranata u Grčku uzrokovao je kaos na otocima Lezbos, Samos i Chios, na kojima kampovi ugošćuju više migranata nego im to dozvoljavaju kapaciteti.

Najveći kamp, Moria na Lezbosu, koji je izvorno izgrađen za smještaj 2,840 osoba, trenutačno ugošćuje više od 19.000 migranata.

Krajem prošlog mjeseca, tisuće Grka koji žive na tim otocima izašli su na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, zahtijevajući da neželjene pridošlice budu uklonjene iz prenatrpanih i sve nasilnijih kampova. Prosvjednici su zatvorili javne službe i trgovine dok su okupljeni na gradskim trgovima vikali: “Želimo natrag svoje otoke, želimo natrag svoje živote!”