Mađarska: Vojni čamci raspoređeni na rijeku Tisu kako bi branili Europu

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/euronews (in English)

Mađarska vlada započela je patrolirati svojim vojnim čamcima po riječnoj granici sa Srbijom kako bi spriječila ilegalne prelaske granice preko rijeke Tise, ključne točke ulaska za migrante koji pokušavaju ući u EU.

Mađarski dužnosnici rekli su da blizu 100 migranata svakodnevno pokušava ilegalno prijeći u Mađarsku iz Srbije i Rumunjske. Vojska je rasporedila 500 vojnika, uz pomoć mađarske policije, kako bi to zaustavila, izvijestio je BBC.

“Ako dolaze u skupinama, uvijek imaju vođe. Imaju odličnu opremu. Pronašli smo naočale za noćno gledanje, pa čak i zemljani senzor”, rekao je zamjenik mađarskog ministra obrane Szilárd Németh za Euronews tijekom nedavnog intervjua.

“Klješta za rezanje žice, karte, popis adresa, brojeve taksija — imaju sve. Vrlo su dobro pripremljeni za prelazak granice u Mađarsku”, dodao je Németh.

Prošli tjedan, mađarska granična policija uspjela je odvratiti skupinu od 50 do 70 migranata koji su jurišali na ranjivi dio granične ograde duž granice sa Srbijom.




Komentirajući narušavanje granice, glavni savjetnik za sigurnost premijera Viktora Orbána, György Bakondi, rekao je: “Nasilna, organizirana skupina migranata pokušala je upasti u Mađarsku kod Röszkea. Srpsko-mađarska granica je izložena snažnom pritisku, a samo u siječnju u Mađarsku je pokušalo ilegalno ući više od 3.400 ljudi.”

“Ilegalne skupine se još uvijek okupljaju; ovo je bila izrazito agresivna i nasilna skupina”, dodao je Bakondi.

Prošli je mjesec državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Károly Kontrát primijetio da je 2019. godine zaustavljeno 17.200 ilegalnih migranata u pokušaju ulaska u Mađarsku. Kontrát je također upozorio da je broj migranata koji su okupljeni na Balkanskom poluotoku dosegao 100.000 i ima potencijal izazivanja krize slične onoj koja je viđena 2015. godine.

Na početku godine, mađarska vlada objavila je da će udvostručiti broj vojnika na svojoj granici.