Trumpova ocjena odobravanja na najvišoj razini dosad

Zero Hedge

Screenshot: YouTube/NBC News

Ocjena odobravanja predsjednika Trupa na najvišoj je razini dosad, dosegnuvši 49% u novoj Gallupovoj anketi koja je također pronašla da 63% Amerikanaca odobrava način na koji Trump upravlja ekonomijom. Trumpove ocjene rukovanja vanjskim poslovima i vanjskom trgovinom također su dosegle 47% odnosno 50%, što su njegove najbolje ocjene tijekom mandata.

Dok su demokrati zadržali približno istu razinu mržnje prema Trumpu, njegovi dobici došli su iz viših ocjena republikanaca i neovisnih — s ocjenom odobravanja koja je kod republikanaca skočila 6% na 94% i 5% na 42% kod neovisnih.

Demokratsko odobravanje je niže za 3%, što je Trumpa spustilo s 10% na 7%. Ovdje nema iznenađenja.




Ono što je interesantno jest da je razlika od 87 bodova između republikanaca i demokrata u trenutačnoj anketi najveća u povijesti Gallupa, “nadmašivši tako prijašnji rekord koji su držali Trump i Obama za jedan bod”.

Gallup također primjećuje da je uz povećanje rejtinga predsjednika Trumpa također porastao rejting Republikanske stranke, pri čemu 51% Amerikanaca gleda na republikance pozitivno u odnosu na 43% koliko je to iznosilo u rujnu.

Pogledi na Demokratsku stranku također su malo porasli s 45% na 48% u istom razdoblju, dok se 48% Amerikanaca identificiraju kao republikanci ili naginju toj stranci u odnosu na 44% onih koji favoriziraju demokrate.

Anketarska tvrtka primijetila je slične trendove u vrijeme opoziva Billa Clintona — njegova ocjena odobravanja porasla je na osobni rekord od 73% nakon glasanja Doma o opozivu — što je razina koji je zadržao sve do oslobađajuće presude Senata početkom 1999. godine.