Sjeverna Koreja: Majka koja je spasila svoju djecu od požara suočena s kaznom zatvora jer nije spasila portrete vođa

Peter Imanuelsen

Sjevernokorejska majka mogla bi se suočiti sa zatvorskom kaznom nakon što je spasila svoje dvoje djece iz kućnog požara umjesto da je spasila portrete sjevernokorejskih vođa, izvješćuje Daily NK.

Pošto je prvo spasila svoju djecu, neki od portreta su uništeni u požaru. U Sjevernoj Koreji svi su stanovnici dužni izložiti portrete svojih vođa te postupati prema njima kao prema samim ljudima, a također postoje i mnoga pravila koja govore o tome na koji način moraju biti izloženi.

Na primjer, moraju biti obješeni tako visoko na zid da nitko ne može stajati više od portreta. Ako na portretima ima prašine, ljudi mogu biti kažnjeni novčanom kaznom, ovisno o tome koliko se prašine skupilo. Portreti vođa izloženi su na javnim mjestima poput škola, podzemnih željeznica i željezničkih stanica.

Ako majka bude proglašena krivom za politički zločin neuspjelog spašavanja portreta, slijedi joj duga zatvorska kazna i teški fizički rad. Također ne smije posjetiti svoju djecu u bolnici niti pribaviti antibiotike pošto se nalazi pod istragom za politički zločin.




Mladi radnik na farmi koji je uspio spasiti portrete jedne druge obitelji koja živi u istoj kući slavljen je kao heroj. Sjevernokorejci koji uspiju spasiti portrete obitelji Kim slave se kao heroji, ali u slučaju neuspjeha to može imati posljedica.

Sjevernokorejski prebjeg, Jun Yoo-sung, koji je pobjegao iz zemlje 2005. godine, rekao je da su djeca pogibala pokušavajući spasiti portrete.

Han Hyon-gyong, 14-godišnja djevojčica, utopila se dok je pokušavala spasiti obiteljske portrete vođa nakon poplave 2012. godine. Posthumno joj je dodijeljena nagrada za mlade, a njezina škola preimenovana je u znak sjećanja i nosi njezino ime.

Sjeverna Koreja i dalje ostaje totalitarna komunistička zemlja koja opetovano krši ljudska prava, zatvara političke protivnike i progoni kršćane. Zemlja se kontinuirano nalazi na vrhu svjetske ljestvice progonitelja kršćana prema listi organizacije Open Doors USA.

Povijesno, komunizam je bio veliki progonitelj kršćana. Samo u Sovjetskom Savezu ubijeni su milijuni pripadnika te vjere.