Finska stopa rađanja pala na najnižu razinu od velike gladi 1868.

Arthur Lyons

Rođenja u Finskoj pala su devetu godinu zaredom, spustivši se na samo 45.600, dosegnuvši tako najnižu razinu od masovne gladi u državi u 19. stoljeću.

Unatoč bolno niskoj stopi rođenja, masovna imigracija iz trećeg svijeta uspjela je potaknuti ukupni porast stanovništva u 2019. godini. Prošle godine, finska populacija narasla je više od 9.600 na otprilike 5,5 milijuna, budući da u Finsku stiglo 18.000 migranata više od emigranata koji su napustili zemlju, izvješćuje finska nacionalna televizija Yle.

Prema podacima koje je objavila Statistika Finske, 2019. godine rođeno je oko 2.000 djece manje nego prethodne godine. Finska nacionalna stopa plodnosti u 2019. godini označila je najnižu stopu ikad zabilježenu pri samo 1,35 djece po ženi — što je pad od 1,40 iz prethodne godine i 1,50 iz 2017. godine.

Anna Rotkirch, direktorica socijalne skrbi i zdravlja nevladinog Obiteljskoj saveza Finske, upozorila je da bi se Finska mogla suočiti s ozbiljnim ekonomskim posljedicama ako se taj trend nastavi.

“Ekonomska predviđanja pokazuju da ćemo u 15 ili 20 godina imati izuzetno nepovoljnu populacijsku strukturu, ako se ništa ne promijeni”, rekla je Rotkirch za Yle. “Postoji veliki, nazirući izazov i ekonomisti su vrlo, vrlo zabrinuti. Omjer ovisnosti će biti izuzetno izazovan, i procjenjuje se da će nam trebati deseterostruko povećanje radne imigracije.”




Nažalost, Finska nije jedina zemlja koja ima problem s natalitetom koji prijeti samom postojanju nacije. Danas se isti trend može primijetiti u gotovo svim europskim zemljama.

Kao što sada stvari stoje, prosječna stopa nataliteta u Europskoj uniji je samo 1,5 — daleko ispod razine potrebne za zamjenu autohtonog europskog stanovništva. Osim pro-obiteljske politike Viktora Orbána koja potiče mađarske obitelji da imaju više djece, malo drugih vlada u Europi poduzelo je bilo kakvu stvarnu akciju kako bi se prikladno pozabavile problemom.

Ljevičarima i globalistima desnog centra jednostavnije je zamijeniti Europljane sa visoko plodnom, jeftinom radnom snagom iz trećeg svijeta.