Bernie Sanders – Komunistička laž demokratskog socijalizma

Ian Haworth

YouTube via The Arizona Republic

Još otkako je Bernie Sanders izbio na mainstream političku scenu 2016. godine, vodi se žestoka rasprava između njegovih pristalica i kritičara o tome gdje leže njegove istinske političke vjernosti. Mnogi kritičari tvrde da je senator iz Vermonta predani komunist. Njegovi pristaše to odbacuju kao desničarsku klevetu, navodeći da je Sanders samoprozvani “demokratski socijalist”.

Prije samo nekoliko dana, Newsweek je objavio članak pod naslovom “Bernie Sanders je demokratski socijalist, a ne komunist. Evo razlike“, koji savršeno demonstrira slijepo prihvaćanje senatorove ideološke samodeklaracije na ljevici, umjesto usredotočavanja na definicijske razlike između komunizma i socijalizma.

Dr. Eileen Hunt Bottiong rekla je Newsweeku da demokratski socijalizam “ima za cilj koristiti demokratsku vladu za promicanje pravednije i egalitarnije raspodjele društvenih dobara i mogućnosti među svim ljudima u društvu” i da je “Sanders, kao i Elizabeth Warren, daleko bliži Skandinaviji nego Venezueli u svojim demokratskim socijalističkim prijedlozima, poput ‘Medicare za sve’.”

Bernie Sanders i njegovi pristaše dobro su uvježbani u korištenju Skandinavije kako bi opravdali svoj rastući popis zahtjeva, često primjenjujući svojstva nordijskih zemalja u prilog svojoj definiciji “socijalizma”. Činjenica da je takozvani “demokratski socijalizam” negativno utjecao na slobodno-tržišni uspjeh ovih zemalja jedan je od detalja koji preferiraju ignorirati.

Problem je u tome što je preveliki broj ljudi spremno prihvatiti nedavno rebrendirani “demokratski socijalizam” bez pitanja, dopuštajući tako Sandersu da stoji na ramenima skandinavskog kapitalizma kako bi veličao ideologiju koja bi takva društva povukla u propast. Ako zagrebemo ispod površine ekscentričnog političara, pronaći ćemo ideologiju koja je u potpunosti nerazlučiva od komunizma.

Komunizam je politička teorija proizašla iz marksizma koja poziva na klasno ratovanje u svrhu postizanja društva u kojem će sva imovina biti u javnom vlasništvu i u kojem će se svakoj osobi pružiti prema njegovim potrebama. S obzirom na to da svaki govor Bernieja Sandersa uključuje poziv na “revoluciju” za svrgavanje milijunaške i milijarderske klase, zašto je toliko njih željno ignorirati njegovu povijesno dobro poznatu retoriku?




Unatoč tome što govori jezikom komunizma, Bernie Sanders se nastavlja skrivati pod krinkom “socijalizma”. On čak dodaje pomalo suvišan prefiks “demokratski”, kao da to ublažava bilo kakve moralne zabrinutosti. “To nije ubojstvo, to je demokratsko ubojstvo”, teško bi dovelo do oslobađajuće presude. Međutim, duboko je važno razumjeti da socijalizam i komunizam postoje na istoj strani spektra i duž istog puta. Vladimir Lenjin, utemeljitelj ruske Komunističke partije, izjavio je da je “cilj socijalizma komunizam”. Bernie Sanders možda tvrdi da je socijalist, ali ne govori ništa o svojim ciljevima nakon isporučivanja socijalizma na američke obale.

Kako bismo razumjeli motivaciju Bernieja Sandersa, moramo pogledati njegovu prošlost. Dok će novinari Newsweeka tvrditi da “demokratski socijalisti očigledno poštuju demokraciju i socijalnu pravdu i odbacuju potrebu za kompromisom”, je li očigledno da se to odnosi i na Bernieja Sandersa?

Uostalom, to je čovjek koji je 1980-ih godina toplim riječima veličao komunističke režime Kube i Sovjetskog Saveza. Niti jedan od ovih režima nije osobito cijenio demokraciju ili socijalnu pravdu, stoga bi se “demokratski” socijalist zasigurno zgražavao nad užasima komunizma? Zasigurno gospodin koji cijeni slobodu i demokraciju nikad ne bi proveo medeni mjesec u takvoj zemlji?!

Većinu svog života, Bernie Sanders bio je politički nevažna osoba. To mu je omogućilo da prigrli radikalne i nemoralne ideologije Lenjina, Staljina, Marxa i Trockog bez da mora dati odgovor na bilo koja teška pitanja. Međutim, Sanders više ne može otvoreno priznati ciljeve svoje ideologije. Umjesto toga, on se krije ispod tankog vela “demokratskog socijalizma” i sretno izbjegava bilo kakve izazove ovoj nepotkrijepljenoj tvrdnji. Iako se zla komunizma još uvijek univerzalno shvaćaju, Sanders namjerno koristi prednost političkog neznanja kada je u pitanju rođak komunizma, socijalizam.

Ako netko govori kao komunist i ponaša se kao komunist, onda je on — po svemu sudeći — komunist. Nemojte se dati omesti obećanjima o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i stanovanju. Ta su se obećanja već i prije davala i nisu ništa drugo do meda na kraju ideološkog mača koji je odnio živote stotina milijuna ljudi.

Komunizam za zlo, socijalizam je zlo, a “demokratski socijalizam” je još uvijek zlo.

Ian Haworth je britanski konzervativni pisac iz Silicijske doline.