Francuski predsjednik Emmanuel Macron nikad manje popularan

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/TIME

Nova anketa otkrila je da je ocjena povjerenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona najniža dosad.

Anketa, koju su provele francuske dnevne novine Le Figaro, pokazala je da povjerenje francuskog naroda u svog šefa države i dalje pada. Od prošlog rujna, Macron je izgubio 8 bodova, srozavši se na samo 24 posto.

Ako će se stvari i dalje kretati u tom smjeru, moguće je da će dostići ili čak nadmašiti dosad najnižu zabilježenu ocjenu povjerenja francuskog predsjednika, točnije onu njegovog prethodnika Francoisa Hollandea, koji trenutačno drži titulu najnepopularnijeg francuskog predsjednika ikad.




Godine 2017., predsjednik Hollande završio je svoje predsjedništvo s ocjenom povjerenja od samo 22 posto.

Prema Le Figaro, jedan od glavnih čimbenika koji doprinosi očajnoj ocjeni Macrona je odlazak mnogih s desne strane političkog spektra koji su ga sve donedavno simpatizirali. Pored toga, Macronove reforme francuskog mirovinskog sustava pridonijele su raširenom osjećaju anksioznosti u cijeloj zemlji.

Krajem prošlog mjeseca, anketa Elabea otkrila je da više od šest od deset Francuza (61%) misli da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao uzeti u obzir prosvjede protiv mirovinske reforme i povući je, mišljenje koje je dobilo na popularnosti 4 bodova u samo mjesec dana.