Istraživanje: 65 posto Nizozemaca želi manje imigracije

Eva Janssen

Gabriel Traveler via YouTube

Novo istraživanje otkrilo je da velika većina nizozemskih građana smatra da je potrebno smanjiti sadašnju razinu imigracije.

Prema reprezentativnom istraživanju koje je proveo Kandat i naručio De Telegraaf, gotovo dvije trećine (65 posto) nizozemskih građana vjeruje da imigracija mora biti ograničena. Istraživanje je također otkrilo da blizu polovine (48 posto) nizozemskih građana nezapadnog podrijetla drži isti stav, izvješćuje De Telegraaf.

Državni zavod za statistiku predviđa da će narednih godina nizozemsko stanovništvo porasti s oko 17 milijuna na 18 milijuna 2024. godine, prije nego dosegne 19 milijuna 2039. godine. Glavna pokretačka sila iza očekivanog rasta stanovništva je imigracija.

Svake godine 82.000 migranata preplavljuje zemlju. U 2019. godini, nizozemska je populacija porasla otprilike 132.000. Od te brojke, 114.000 su bili migranti, a 16.000 tražitelji azila. Polovica pridošlica dolazi izvan Europe.




Značajan dio nizozemskog društva strahuje da bi takav rast stanovništva mogao rezultirati velikim problemima u zdravstvenom i stambenom sektoru zemlje. Prema istraživanju, još više nizozemskih stanovnika (91%) smatra da u zemlji nije ostalo gotovo nimalo mjesta.

Između 2014. i 2018. godine, nizozemska vlada odobrila je ukupno 122.000 boravišnih dozvola za “tražitelje azila”.

U prosincu prošle godine, Voice of Europe objavio je da se broj Marokanaca koji su u 2019. godini zatražili azil u Nizozemskoj približio rekordu iz 2016. godine, a u Maroku nema rata.

Odgovarajući na trend ovog zlostavljanja, istraživač imigracije Jan van de Beek je izjavio: “Očigledno zloupotrebljavanje procesa azila od strane kriminalnih, neprijatnih i beznadežnih tražitelja azila dodatbo naglašava da je sustav azila bankrotiran.”