Novi trend: Bande pljačkaju švedsku djecu i nakon toga pišaju po njima

Emma R.

Pljačke djece i mladih osoba postaju sve češće i ozbiljnije u Švedskoj, prema policiji. Mnoge žrtve se također ne usuđuju prijaviti zločine jer se boje odmazde.

Susanne Thonberg, policijska inpektorica u Haningeu, izvan Stockholma, navodi da mnoge pljačke maloljetnika uključuju zločinačke elemente, izvješćuje Sveriges Radio .

“Ne samo da ih pljačkaju, oni također maltretiraju svoje žrtve. Tjeraju ih u šumu i pišaju po njima”, rekla je Thonberg informativnoj postaji. Posljednjih godina, pljačke počinjene protiv mladih osoba sve su učestalije. U 2019. godini prijavljeno je 2.500 pljački nad djecom mlađom od 18 godina. Haninge, općina koja se osobito muči s ovakvim pljačkama, suočila se sa značajnim porastom u ovakvoj vrsti zločina u posljednjih godinu i pol dana.




Nakon što su opljačkane, mnoge žrtve su traumatizirane. Nakon traumatičnog iskustva, često se boje spavati sami i gube interes za stvari u kojima su ranije uživali.

Još jedna stvar koju je policija primijetila je da se malo žrtava odlučuje podnijeti prijavu i svjedočiti nakon pljačke.

“Mnogi mladi ne žele kontaktirati ili surađivati s policijom jer se boje odmazde. Oni se optužuju za cinkanje, pa se mnogi ne žele miješati”, rekla je Thonberg.