Švedska: Starija žena osuđena zbog ‘govora mržnje’ nakon komentara na Facebooku

Peter Imanuelsen

Umirovljenica u Švedskoj mora platiti kaznu od ukupno 12.000 švedskih kruna zbog misaonih zločina nakon što je komentirala članak na Facebooku.

Članak u pitanju objavila je švedska stranica s vijestima FriaTider, u kojem se spominje somalijski državljanin kojem je dozvoljen ostanak u zemlji iako je osuđen za pokušaj silovanja i seksualnog uznemiravanja.

Nakon osude, muškarac je nastavio seksualno uznemiravati žene hvaleći se da je njegovo “pravo” “imati seks sa švedskim ženama”.

Čini se kako je to uznemirilo ženu u svojim 70-ima, što su je potaknulo na komentar na Facebooku u kojem je istaknula da Švedska apsurdno deportira migrante koji su se dobro integrirali.

Također je pozvala švedskog premijera na ostavku, žaleći se kako više ne može prepoznati Švedsku.




Prema švedskom sudu, ovo je bio komentar žene u pitanju:

“Somalijci mrze žene. Postoje obitelji s djecom i migranti koji su bolesni i koji su se ponašali dobro, učili i naučili naš jezik. ONI se deportiraju????? Premijer mora otići. Onaj s velikim prsima — Trebali bi se brinuti jedan o drugome … Ovo nije više Švedska s toliko jada — Nitko više ne prepoznaje svojedobno čistu i mirnu Švedsku. Netko je napisao da Švedska nikad nije bila sigurnija. Gdje je on sada.”

Stariju ženu je isprva oslobodio sud u Uppsali, jer tužitelj nije mogao dokazati da je ona ustvari bila osoba koja je napisala komentar.

Međutim, žalbeni sud Svea presudio je da je žena kriva za objavljivanje komentara i time osuđena na ukupnu novčanu kaznu od 12.000 SEK (oko 1.140 eura).

u 2018. godini, 65-godišnja žena osuđena je na 3 mjeseca zatvora nakon što je proglašena krivom za objavljivanje govora mržnje na Facebooku.