Ljevičari tvrde da je švedska policija RASISTIČKA zbog zaustavljanja zločina bandi

Peter Imanuelsen

Članovi mladeži švedske Lijeve stranke tvrde da je policija rasistička jer radi na suzbijanju zločina koje počinjavaju bande.

U članku objavljenom u Expressen, oni su objasnili kako se korijen kriminaliteta i zločina bandi u predgrađima “ne može riješiti policijskim naporima”.

Oni tvrde da je kriminal rezultat klasa u društvu i da je ono što je potrebno za rješavanje ovih problema više rekreacijskih centara i školskih savjetnika.

“Nije tajna da policija čini stvari nesigurne za ljude od boje”, napisali su.

U studenom 2019. godine, policija je pokrenula Operaciju Rimfrost, veliku nacionalnu operaciju za borbu protiv nasilja i zločina bandi.

Prema policiji, cilj operacije je smanjiti broj pucnjava i eksplozija u kriminalnim okruženjima, smanjiti broj ljudi u kriminalnim mrežama, povećati broj zaplijenjenog oružja i eksploziva i povećati javnu sigurnost.

No, prema mladeži Lijeve stranke, Operacija Rimfrost koju je pokrenula policija može dovesti do posljedica poput one da se predgrađa u Švedskoj mogu promatrati sa “sumnjom”.




Mnoga problematična područja koja vidimo u Švedskoj su predgrađa poput Rosengårda u Malmöu i Rinkebyja u Stockholmu. U 2019. godini bilo je 60 područja koja su klasificirana kao “ranjiva područja”, koja neki nazivaju i “no-go zonama”.

No, članovi mladeži Lijeve stranke ne misle da policija može spriječiti nasilni kriminal u predgrađima zbog “rasističkog ugnjetavanja”.

“Velika segregacija koju već primjećujemo u Malmöu povećat će se rasističkih stereotipima koje opravdavaju političari i policija. Policija stoga neće nikada pridonijeti sigurnosti u predgrađima zbog središnje uloge koju igra u rasističkom ugnjetavanju.”

Njihova matična stranka, Lijeva stranka, prethodno je bila poznata kao Lijeva stranka — Komunisti sve do 1990. godine.

Na posljednjim općim izborima osvojili su 8% glasova.

Prošle godine zabilježen je rekordni broj od 257 bombaških napada u Švedskoj, što je “jedinstvena razina za zemlju koja se ne nalazi u ratu”.

“Vlada je izgubila kontrolu nad kriminalom u Švedskoj. Posljednjih godina vidjeli smo porast u smrtnim slučajevima. Sada se eksplozije bombi također povećavaju na način koji je bez presedana na međunarodnoj razini”, rekao je Ulf Kristersson, vođa oporbene Umjerene stranke.