Migrantski liječnik optužen za seksualni napad na 90 pacijentica osuđen na doživotni zatvor

Arthur Lyons

Britanski sud osudio je Manisha Shaha, liječnika Nacionalne zdravstvene službe (NHS), na doživotnu kaznu zatvora s minimalnom 15-godišnjom kaznom nakon što je osuđen za seksualni napad na nekoliko desetaka svojih pacijentica.

Shah, koji je radio kao liječnik opće prakse na području općine Haverging u Istočnom Londonu, rođen je u inozemstvu i govori hinduski i gudžaratski jezik. 47-godišnjak proglašen je krivim za devet točaka seksualnog napada i 16 točaka seksualnog napada penetracijom na sudu u Barkingsideu u prosincu 2019. godine, izvijestio je Breitbart London.

Sud u Barkingsideu također je osudio indijskog liječnika za 65 kaznenih djela seksualnog napada penetracijom i seksualnog napada dodirivanjem na odvojenom suđenju u prosincu 2018. godine, navodi se u priopćenju metropolitanske policije.

Sud je utvrdio da je Shah zbog vlastitog seksualnog zadovoljstva poticao žrtve — obično mlade žene između 15 i 32 godine — na “redovite preglede dojki i vagine kad nije bilo kliničke potrebe za to”.

“Shah je bio dugogodišnji liječnik dobro poznat u zajednici kojeg su njegovi pacijenti voljeli i vjerovali mu. Sudac ga je s pravom opisao kao “majstora obmane”, rekla je načelnica detektiva Tara McGovern.




“Nisu bili svjesni da Shah provodi nepotrebne, invazivne preglede na pacijenticama radi vlastitog seksualnog zadovoljstva, nakon što je svojim žrtvama dao pogrešne kliničke savjete. Ova djela su osobito teška zbog zlouporabe položaja i povjerenja koje su žrtve imale prema njemu kao obiteljskom liječniku”, nastavila je McGovern.

“Njegova osuda predstavlja vrhunac ogromne količine rada na onome što je bila složena, osjetljiva istraga koju je podržao engleski NHS. Željela bih zahvaliti ženama koje su bile Shahove žrtve i koje su podržavale tužiteljstvo i svjedočile na njegovim suđenjima. Bez njihovih dokaza, Shah možda ne bi bio izveden pred lice pravde, ali težina dokaza protiv njega na oba suđenja bila je ogromna”, zaključila je detektivka.

Prošlog kolovoza, Voice of Europe objavio je šokantne brojke dobivene na temelju Zakona o slobodi informiranja koje su otkrile da su liječnici obučeni u inozemstvu uključeni u 60 posto slučajeva seksualnog zlostavljanja pacijenata, usprkos tome što čine samo 30 posto liječnika u NHS-u.