HANSON: Veljački blues demokrata

Victor Davis Hanson

Sve političke stranke imaju loše dane. Ali nova progresivna Demokratska stranka doživjela je četiri svoja najgora dana u nedavnoj povijesti u jednom jedinom tjednu u veljači.

Na dan 3. veljače, skup demokratskih članova u Iowi implodirao je po prvi put u svojoj povijesti. Nova aplikacija korištena za brojanje glasova se neslavno raspala, diskreditirajući općenito samu ideju skupa.

Pobjednik — Pete Buttigieg s dva delegata više od Bernieja Sandersa — nije bio poznat danima. Ova zbrka bila je ironična na više načina.

Demokrati su stranka Silicijske doline. Oni se ponose što su na samom rubu mladenačke kompjuterske kulture. Ali nemogućnost jednostavnog prebrojavanja glasova je gorak podsjetnik da ne razumiju cyber svijet nište bolje od svojih republikanskih suparnika.

Birači bi se mogli prisjetiti raspada web stranice Obamacare 2013. godine, krajnjeg neuspjeha navodno sofisticirane kampanjske analitike Hillary Clinton i nesposobnosti navodno tehnološki naprednog anketiranja 2016. godine.

Prije četiri godine, Demokratska stranka pronašla je načine kako spriječiti socijalista Bernie Sandersa u njegovom pohodu na predsjedničku nominaciju. Privremena predsjednica Demokratskog nacionalnog odbora Donna Brazile procurila je Hillary Clinton CNN-ova pitanja za nadolazeću debatu i stranka je upotrijebila superdelegate kako bi anulirala Sandersov grassroots nalet.

Ovaj put, po prvi put u povijesti otkazano je objavljivanje ankete Des Moines Registera. Kružile su glasine da je demokratski establišment bio posramljen zbog vjerojatne snažne podrške Sandersu. Takve teorije zavjere samo su dodatno potaknute nakon što se danima nije znalo tko je zapravo odnio pobjedu na okupljanju u Iowi.

Metež u Iowi potvrdio je da se Demokratska stranka nalazi u rasulu u vrijeme kad je gotovo rekordnih 90 posto republikanaca ujedinjeno pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

Demokrati govore da apeliraju na različitost, štite prosječnog američkog radnika i sumnjičavost prema milijarderskoj klasi. Ali dosadašnja utrka za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke podsjeća nas da stranačka pravila favoriziraju bogate, bijele kandidate.

Agende koje su dosad izložene u različitim fazama rasprave nisu one koje bi zanimale središnju Amerike. Do ovog trenutka, multimilijarder Michael Bloomberg potrošio je stotine milijuna dolara kako bi kupio ulaznicu za demokratsku fazu rasprave i podigao se na ljestvici stranačkih kandidata. Milijarder Tom Steyer nema gotovo nikakvu podršku, ali se kvalificirao za fazu rasprave samo zahvaljujući svojim milijardama.




Dana 4. veljače, drugog dana ove demokratske katastrofe, Trump je održao svoj Govor o stanju nacije. Čak su i mnogi kritičari nevoljko priznali da je to bio najbolji govor dosadašnjeg Trumpovog predsjedništva. Tog istog dana, Gallupova anketa pokazala je Trumpovu ocjenu odobravanja na 49 posto, najvišu dosad od preuzimanja dužnosti — višu nego kad je pobijedio na izborima 2016. godine.

Demokratski članovi Kongresa koju su prisustvovali Govoru o stanju nacije izgledali su nezainteresirano, pokazujući da su ponajprije političari, a tek onda izabrani dužnosnici. Neki demokratski zastupnici se nisu ni pojavili. Neki su izašli. Neki su izazivali Trumpa. Neki nisu ustajali — čak ni kad se običnim Amerikancima pljeskalo za njihove izvanredne živote.

Predsjednica Doma Nancy Pelosi (D-Kalif.) poderala je službenu kopiju predsjedničkog govora na nacionalnoj televiziji istog trenutka kad je Trump završio s njim. To je bilo prvi put u povijesti da je predsjednik Doma, smješten neposredno iza predsjednikovih leđa, pokazao ovakvo djetinjastvo ponašanje.

Potom je 5. veljače Senat glasao u korist oslobađanja Trumpa od optužbi za zlouporabu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Kad je u rujnu započela istraga koja se temeljila na pritužbi “zviždača”, Trupova ocjena odobravanja bila je 8 bodova niža nego što je danas. Napori trijade za opoziv, zastupnice Pelosi (D-Kalif.), Jerrolda Nadlera (D-N.Y.) i Adama Schiffa (D-Kalif.) dokazali su se apsolutnom političkom katastrofom za njihovu stranku. Nije ni čudo, s obzirom na činjenicu da jednostranački napori za opoziv nikad nisu osvojili dvostranačku potporu ili potporu javnosti.

Demokrati nisu ponudili izvješće specijalnog istražitelja niti se odlučili za neovisnu istragu. Do vremena kad je ovaj partizanski spektakl završio, postavljen je užasan presedan pretvaranja procesa opoziva u samo još jedno krajnje političko sredstvo. Od sada će, ako aktualni predsjednici izgube svoju većinu u Zastupničkom domu nakon prvih “midterm” izbora za Kongres, oni neizbježno biti opozvani od strane opozicije?

I konačno, demokratska debata 7. siječnja potvrdila je mišljenja da stranka nezadrživo juri preko litice. Svih sedam kandidata — od kojih šest bijelih — stavilo je Sjedinjene Države na stup srama kao inherentno rasističko društvo. Ako je to istina, zašto sudionici debate nisu pozvali na pozornicu demokratske kandidate od boje koji su ranije napustili utrku?

Kandidati su jednolično kritizirali Trumpa bez da su ponudili bilo kakvu alternativnu agendu koja bi se dopala većini birača i možda poboljšala trenutačno dinamično gospodarstvo.

Demokrati imaju devet mjeseci da se ujedine oko centrističkog kandidata. Moraju odustati od pokušaja ukidanja prvog Trumpovog mandata i umjesto toga ponuditi realnu kontra-agendu Trumpovoj snažnoj ekonomiji i rekalibraciji vanjske politike. Demokrati također moraju voditi svoje debate i predizbore kompetentno, pošteno i profesionalno.

U protivnom, 2020. godina će ispasti katastrofalna za njih — baš kao i ova četiri loša dana početkom ovog mjeseca.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.