BOZELL & GRAHAM: HBO: Žestok prema kršćanima, tih prema muslimanima

L. Brent Bozell III
Tim Graham

Screenshot: YouTube

HBO trenutačno prikazuje mračnu malu miniseriju pod nazivom “Novi papa”, koja je u osnovi reboot serije iz 2016. godine “Mladi papa”. Obje su potekle iz uma talijanskog redatelja Paola Sorrentina i obje su nepristojno anti-katoličke u svojoj naravi, što vam nikad ne škodi kad su u pitanju elite na Manhattanu i u Hollywoodu.

U “Mladom papi” glumio je Jude Law, koji je utjelovio prvog američkog papu i prikazanog toliko doktriniranog da je želio okončati problem seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi izbacivanjem svih homoseksualaca iz svećenstva. Kardinal je prosvjedovao rekavši: “To bi bio rat koji bi ostavio zemlju prekrivenu leševima, Sveti Oče. Želite li znati koliko bi leševa prekrivalo zemlju?” Pontif je odgovorio: “Dvije trećine svećenstva.” Potom su oba usporedila crkvu s diktatorstvom Trećeg svijeta.

Zvijezda “Novog pape” je John Malkovich u ulozi jalovog engleskog pontifa koji prijeti da će raskomadati Bibliju i otvoriti crkvu istospolnom braku. Prva epizoda završila je s papom koji doživljava srčani napad. Sad je u komi, nakon tri neuspjele transplantacije srca. Na njegovo mjesto kardinali biraju franjevca po imenu Franjo II., ali on predlaže rasprodaju sveg crkvenog bogatstva, pa završi mrtav. Zatim se okreću Malkovichevom liku, koji odabire ime Ivan Pavao III. Ovo je zlobna mala šala koja sugerira da je Papa Ivan Pavao I., koji je umro nakon 33 dana svog papinstva, ukokan.

Novi papa zaljubljen je u američke slavne osobe koje su čista suprotnost katolicima, poput rock pjevača Marilyna Mansona. Njegov album iz 1996. godine “Antichrist Superstar” uključivao je pjesmu koja je ismijavala Boga ovim riječima: “On je tvorac/ On je uzimalac/ On je spasitelj/ On je silovatelj.”

Kasnije, Sharon Stone moli za okončanje “besmislenog tabua” o gay braku. “Ne može li se Biblija nadograditi?”, pita ona. On odgovora: “Nažalost, Biblija nije iPhone.” A opet, na kraju epizode, HBO-ov izmišljeni papa objavljuje: “Namjeravam izjaviti da sam u korist braka za svećenike, i gay i heteroseksualne. Mi moramo legitimizirati moguću ljubav kako bismo odvratili ljude od nenormalne ljubavi, koja je oblik nasilja. … Mali korak i nadam se manje suza u velikom oceanu ljudske povijesti.”




TV kritičari su podijeljena mišljenja. Hank Steuver iz Washington Posta smatra drugu miniseriju prilično inferiornu u odnosu na prvu, uvrijedivši je kao “najdulji Madonnin spot ikad napravljen”. Zaključio je da je serija toliko dosadna “da će čak i najvjerniji gledatelji pasti u svoje vlastite kome”.

John Anderson u Wall Street Journalu pohvalio ju je kao “nečuvenu, drsku, zavodljivu, seksi i bizantinsku, a da ne govorimo vizualno pohotljivu.” On obožava “scenarij koji je čisti nestašluk”.

Nisu se samo katolici našli na ciljniku HBO-a. Prošle godine, televizijska platforma prikazivala je “Pravedničke dragulje”, koji su se usredotočili na pohlepnu obitelj televangelista koji vode megacrkvu. Patrijarha obitelji glumi John Goodman. U prvom satu serije, f-riječ je korištena 41 put, a Gospodinovo ime uzalud 28 puta.

Govoreći o “čistom nestašluku”, zamislite mogućnost da Bill Maherov kanal krene u drugom smjeru s nestašnom miniserijom pod nazivom “Novi ajatolah”. Umjesto otkrivanja divljih i ludih teorija zavjere u Vatikanu, radnja bi se mogla odvijati u Teheranu. Najviši bi se iranski religijski autoriteti mogli prikazati korumpiranima od moći i ovisnima o seksu. Mogle bi navratiti i hollywoodske zvijezde kako bi zahtijevale nadograđivanje Kurana.

Nekako su kršćani uvijek ti koji se karikiraju, dok su muslimani uvijek drže van dosega i bilo kakve kritike. Dakle, koliko su hrabre te bezbožne televizijske ličnosti?