Britanske bolnice prema novim pravilima mogu ODBITI liječenje ‘rasistima’ ili ‘seksistima’

Peter Imanuelsen

Nova pravila koja će stupiti na snagu od travnja znače da bi “seksističkim” i “rasističkim” pacijentima mogla biti odbijena skrb za ne-hitne slučajeve u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Trenutačno osoblje može odbiti liječenje pacijenata koji nisu u kritičnom stanju i koji su verbalno agresivni ili fizički nasilni prema njima.

To će se sad proširiti na bilo koje uznemiravanje, maltretiranje ili diskriminaciju, što znači da “homofobne, seksističke ili rasističke primjedbe” mogu dovesti do toga da se pacijentu odbije liječenje u britanskim bolnicama, izvješćuje Sky News.

Ministar zdravstva, Matt Hancock, rekao je osoblju NHS-a da toleriranje bilo kakvog oblika zlostavljanja nije u njihovom opisu posla.

Posljednje istraživanje NHS osoblja anketiralo je 569.000 zaposlenika.

Više od četvrtine tog osoblja reklo je da je doživjelo uznemiravanje, maltretiranje ili zlostavljanje.

Gotovo 40.000 onih koji su sudjelovali u istraživanju, 7,2%, tvrdilo je da se suočilo s diskriminacijom od strane pacijenata prošle godine, pri čemu se većina diskriminacije opisala kao rasizam.




Ministar Hancock je izjavio kako je “grozno što se to uopće događa. Štoviše, to se nesrazmjerno događa crnom i etnički manjinskom osoblju”.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi rekli su da će novi sporazum koji je sklopljen između policije, NHS-a i Službe državnog tužilaštva olakšati istragu i procesuiranje napada “zločina mržnje” protiv osoblja.

U Britaniji, definicija “zločina mržnje” govori da navodna žrtva ili svjedok trebaju samo percipirati nešto kao zločin iz mržnje, kako bi se to smatralo zločinom iz mržnje.

Nisu potrebni nikakvi dokazi za podnošenje kaznene prijave protiv nekoga zbog zločina iz mržnje, jer je “prijavljivanje… subjektivno i temelji se na percepciji žrtve.”

Policija u Britaniji zabilježila je gotovo 120.000 “ne-kriminalnih” incidenata mržnje koji su možda spriječili one optužene od dobivanja posla, izvijestio je Telegraph.