Danska: Više od polovice mladih Somalijaca, Libanonaca, Marokanaca i Kuvajćana ima kriminalnu prošlost

Arthur Lyons

Kriminal i nasilje vezanu iz imigraciju vruće su teme u Danskoj, jednako kao i u Švedskoj i mnogim drugim zapadnim zemljama.

Sad su danske novine Jyllands-Posten objavile statistike vezane za kriminal među određenim imigrantskim skupinama u Danskoj, a brojke su vrlo indikativne.

U svom nedavnom istraživanju, think-tank Unitos ispitao je mladiće rođene 1985., 1986. i 1987. godine, koji su živjeli u Danskoj od svoje četrnaeste godine. Brojke otkrivene u istraživanju pokazale su da je više od polovice muškaraca somalijskog, libanonskog, kuvajtskog i marokanskog podrijetla osuđeno zbog zločina u jednom ili više navrata prije nego su dosegli dob od 30 godina, izvijestile su danske internetske godine Den Korte Avis.

Među mladim somalijskim muškarcima rođenim 1985., 1986. i 1987., 222 od 357 (62 posto) u određenom trenutku osuđeno je za kazneno djelo.

Libanonski muškarci nisu prošli puno bolje, jer je 322 od 535 (60 posto) rođenih između 1985. i 1987. godine osuđeno za kazneno djelo. U Danskoj, ljudi koji se nazivaju Libanoncima obično su muslimanski Palestinci koji su u Dansku emigrirali iz Libanona.

Među Marokancima iste dobne skupine, 98 od 181 (54 posto) osuđeno je za zločin prije svoje 30. godine.

Istraživanje je otkrilo da je imigrantska skupina najviše sklona kriminalu u Danskoj ona iz Kuvajta, s 23 od 33 (70 posto) osobe koje su osuđene za zločin prije navršene 30. godine.

Nasuprot tome, među vijetnamskim imigrantima, 48 od 219 (22 posto) bilo je osuđeno za zločine prije navršenih 30 godina.




Među Dancima u toj istoj kategoriji, 14.043 od 78.120 — samo 18 posto — osuđeno je za zločine prije 30. godine.

Nažalost, nisu prikupljeni podaci ostali velikih imigrantskih skupina u Danskoj, poput onih iz Turske, Iraka, Sirije ili Poljske.

Kazne koje su ispitivane u istraživanju Unitosa uključivale su novčane kazne ili zatvorske kazne za nasilje, krađe, pljačke, provale ili vandalizam. Prometni prekršaji nisu uključeni. Važno je napomenuti da je zbog činjenice da nije svaki počinjeni zločin rezultirao uhićenjem ili osudom, stvarni postotak vjerojatno mnogo veći.

Zanimljivo je da četiri imigrantske skupine koje počinjavaju najviše zločina — Somalijci, Libanonci, Marokanci i Kuvajćani — sve imaju zajedničku jednu stvar: islamsku religiju.

Suprotno tome, budistički vijetnamski imigranti počinjavaju zločine po mnogo nižoj stopi.

Postotak muslimana koji žive u Danskoj teško je izračunati, ali prema procjenama centra za istraživanje Pew Research, 5,4 posto legalne danske populacije bilo je muslimansko 2016. godine, malo manje od postotka viđenog u većini zapadnoeuropskih zemalja, ali daleko veći od onog u baltičkim zemljama i zemljama Višegradske skupine.