Orbán: Posljednje desetljeće bilo je najuspješnije mađarsko desetljeće u posljednjih 100 godina

Magyar Nemzet

Posljednjih deset godina bilo je najuspješnije u posljednjih 100 godina u Mađarskoj, rekao je premijer Viktor Orbán na svom godišnjem obraćanju naciji, u kojem je također predstavio najvažnije predstojeće domaće i međunarodne zadatke.

“Činjenice pokazuju da je posljednjih deset godina bilo najuspješnijih deset godina u Mađarskoj u posljednjih 100 godina”, rekao je Orbán, napominjući da je zemlja uspjela preživjeti traumu Trianonskog ugovora od prije 100 godina, prema kojem je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija i gotovo 70 posto svoje populacije od susjednih zemalja.

Orbán je rekao da je “presuda jasno bila smrtna kazna” te dodao da “povijest nije zabilježila naciju koja je preživjela toliki gubitak krvi”.

“Ne samo da smo živi, već smo se također uspjeli osloboditi stiska neprijateljskog prstena zemalja”, rekao je Orbán, dodavši da je Mađarska sad pronašla zajednički jezik sa susjednom Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom te da je bila u poziciji uključiti se u široku suradnju i stvoriti saveze s njima.

“Povijest je ponovno dala srednjoeuropskim narodima priliku za stvaranje novog saveza na temelju njihovih vlastitih nacionalnih interesa, omogućujući nam da se obranimo od prijetnji, kako s istoka, tako i sa zapada”, rekao je Orbán.

Orbán je također naglasio da je Mađarska vratila samopoštovanje izgrađeno odabirom neovisnog puta.

“Put koji su odredili Bruxelles i Washington bio je neprihvatljiv za nas”, rekao je premijer. Kao rezultat toga, “shvatili smo da ćemo ili pronaći put ili stvoriti jedan za sebe.”

Mađarsko postizanje mjere neovisnosti povezano je sa sposobnošću zemlje da odbije pritisak pro-migrantskih snaga u EU.

“Godine 2015., skupine za trgovinu ljudima prerušene u organizacije za ljudska prava dozvolile su valove migranata u Europu”, rekao je Orbán. Mađarska je bila jedan od najjačih glasova protiv masovne migracije.




Mađarska je postigla održivu ekonomiju

Govoreći o detaljima postignuća u posljednjih deset godina, Orbán je rekao da je to bilo jedino desetljeće u kojem je zemlja uspjela održati svoju ekonomiju na uravnoteženom putu, dok je istodobno također održala održivi rast.

Orbán je naveo prosječnu stopu rasta BDP-a od 2,8 posto od 2010. godine, ulaganje u obitelji, smanjenje u porezima i rekordno visoki iznos stranih ulaganja prošle godine u visini od 1,7 bilijuna forinti (~ 5 milijardi eura).

Mađarska je sve to postigla zadržavši nejednakost bogatstva na umjerenoj razini u usporedbi s drugim članicama EU i naglasila da je od rasta zemlje profitirao širi spektar njezinog društva.

Orbán je istaknuo teško stanje u mađarskoj ekonomiji kad je došao na vlast i rekao da su za ekonomski slom bile krive liberalne politike koje je implementirala vlada sačinjena od bivših komunista.

“Liberal nije ništa drugo nego komunist s diplomom”, rekao je Orbán.

U općem pregledu ekonomije, Orbán je rekao da je suočena sa zastalom ekonomijom u državama članicama EU koje su joj glavni trgovinski partneri, Mađarska uspjela održati ekonomski rast od 5 posto. Rekao je kako je jedan od najvažnijih predstojećih zadataka zadržati radna mjesta koja je država uspjela stvoriti u posljednjih deset godina.

Kako bi to ostvario, obećao je smanjiti poreze na rad i mala poduzeća, dok će istodobno paziti na održavanje stvarne vrijednosti mirovina.

Mađarska pro-obiteljska politika bila je uspješna

Dotaknuvši se klimatske politike, teme koja je u posljednje vrijeme postala “moda”, premijer Orbán je rekao da “ako smo doista zabrinuti za Zemlju, vrijeme je da zamijenimo riječi s akcijom”. Mađarska će, na primjer, iskorijeniti ilegalno odlaganje otpada počevši od srpnja, zabraniti uporabu plastike za jednokratnu uporabu i zaštititi rijeke od plastike koja se sliva iz drugih zemalja. Premijer Orbán je također najavio da će “za svako novo rođenje, mi ćemo posaditi deset stabala”.

Kao rezultat pro-obiteljskog plana mađarske vlade, Google Analytics je pokazao da su “zajmovi za obitelji koje očekuju bebe” postali deseti najpopularniji pojam pretraživanja u zemlji. Orbán se pohvalio činjenicom da je 100.000 Mađara iskoristilo ponudu zajma.

Postoje i drugi znakovi preokretanja mađarskog demografskog pada, uključujući deset novih predškolskih ustanova koje se stvaraju svakog radnog dana i podatke koji pokazuju da je porasla prodaja obiteljskih vozila sa sedam mjesta, koja subvencionira mađarska vlada.

Oslobađanje od poreza na dohodak majki s četvero ili više djece koristilo je 40.000 obitelji, što je ponudilo pravi poticaj obiteljima da imaju više djece.

“Broj brakova je na vrhuncu; broj razvoda nikada nije bio toliko nizak”, izjavio je premijer.

Iz pro-life gledišta, broj pobačaja je također pao u Mađarskoj.




Mađarska nudi kršćansko-demokratski plan zaštite klime

Mađarska vlada zadala si je kao prioritet smanjenje klimatskih emisija i implementiranje širokog spektra politika za poboljšanje okoliša.

Orbán je dugo govorio o vladinom programu za zaštitu klime, kojem je cilj da do 2030. godine 90 posto proizvodnje električne energije u zemlji bude neutralno što se tiče emisija.

Glane točke plana su sljedeće:

  • Zabrana uporabe jednokratnih plastičnih boca i plan vraćanja staklenih i plastičnih boca i limenki
  • Raditi na tome kako bi se osiguralo da strani investitori koriste ekološki prihvatljive tehnologije
  • Sadnja deset stabala za svako rođenje
  • Zaštita rijeka u zemlji od onečišćenja iz inozemstva
  • Zabrana ilegalnog odlaganja
  • Investicija od 32 milijarde forinti (95 milijuna eura) kao podrška projektima obnovljive energije za tvrtke male i srednje veličine
  • Povećanje šumske površine zemlje za 27 posto do 2030. godine
  • Implementiranje šesterostrukog povećanja u kapacitetima solarne energije u sljedećih deset godina
  • Nuđenje državne subvencije za kupnju jeftinih električnih automobila

Orbán je zatvorio svoj govor uputivši poruku Mađarima, rekavši: “Ako nacija uspije, onda sva slava ide naciji. Ako nacija postigne loše rezultate, onda smo loše vladali.”

“Dostignuće ono nacije, dok odgovornost leži na vladi.”