Svi vođe bandi u Stockholmu imaju strano podrijetlo

Emma R.

Od vođa bandi na koje se, kao dio ‘Operacije Rimfrost’, usredotočila policija u Stockholmu, petnaest od trideset dvojice njih su imigranti druge generacije, dok su preostalih sedamnaest osoba migranti rođeni u inozemstvu.

O tome su izvijestile ljevičarske novine Expressen, iako su u svom članku odlučile ublažiti strano podrijetlo vođa bandi.

U utorak, Expressen je izvijestio da su pregledali takozvani popis usredotočavanja policije u sklopu specijalne inicijative po imenu “Operacija Rimfrost”.

Prema popisu, u Stockholmu postoji trideset i dvojica vođa bandi — od kojih svi imaju migrantsko podrijetlo. Petnaestorica su rođena u Švedskoj od roditelja migranata, a većina njih — osmorica — uključena su u sukob u Rinkebyju. Preostalih 17 došli su u Švedsku kao djeca ili kao odrasle osobe.

Prema postojećim zakonima, ne možete protjerati kriminalce s migrantskim podrijetlom ako su rođeni u Švedskoj. Interesantno je da se Expressen odlučio usredotočiti na tu činjenicu u svom članku.




Članak u potpunosti ignorira činjenicu da bez, ili barem s manje migracije, ne bi bilo, ili bi bilo mnogo manje bandi u Stockholmu.

Osim toga, Expressen tvrdi da nitko od vođa bandi nisu novopristigli migranti i da zbog te činjenice smanjenje migracije ne bi utjecalo na smanjenje kriminala.

Švedski demokrati reagirali su na ovo ublažavanje, a čelnik njihove stranke Jimmie Åkesson kritizirao je način na koji su mediji odlučili iskriviti podatke.

“Alternativni naslov bi glasio: ‘Svi imenovani vođe bandi imaju strano podrijetlo.’ (umjesto ‘Gotovo polovica imenovanih vođa bandi rođena u Švedskoj’ — op. a.) To je ono što članak govori”, napisao je Åkesson u tweetu.