Slovačka učinkovito zabranjuje islam i džamije u zemlji

Remix News

Još od 2016. godine, slovačko zakonodavstvo onemogućuje islamu da postane državno priznata religija. Slovačka je usvojila mjere koje islamu otežavaju ulazak u jednu od službeno priznatih religija, što je čini zemljom s najstrožim zakonima protiv islama u čitavoj Europi.

U 2016. godini, dvije trećine zastupnika, uključujući i one oporbene, glasalo je u korist zakonodavstva koje je predložila Slovačka nacionalna stranka (SNS) koje zahtijeva 50.000 sljedbenika koji bi mogli voditi škole, otvoriti vjerske ustanove ili se kvalificirati za državne subvencije. Zakon je prethodno zahtijevao samo 20.000 potpisnika.

Prema službenim izvorima, islam, koji je primarno ciljan zakonom, u Slovačkoj ima najviše 5.000 sljedbenika.

Te 2016. godine, tadašnji premijer Robert Fico rekao je u intervjuu: “Žao mi je, ali islam nema mjesta u Slovačkoj. Dužnost je političara da o tim stvarima razgovaraju vrlo jasno i otvoreno. Ne želim da su ovdje deseci tisuća muslimana.”

Prema posljednjem popisu stanovništva, religije s potrebnim pragom stanovništva uključuju Rimokatoličku crkvu kojoj je privrženo gotovo 70 posto stanovništva, protestantsku evangeličku crkvu Augsburške ispovijesti koja čini 7 posto, Grčku katoličku crkvu s 4 posto, Kršćansku reformiranu crkvu s 2 posto i Pravoslavnu crkvu s 1 posto.

U jeku migrantske krize, tadašnji je slovački ministar unutarnjih poslova rekao: “Želimo pomoći Europi s migrantskim pitanjem. Možemo prihvatiti 800 muslimana, ali mi nemamo džamija u Slovačkoj, pa kako se onda muslimani mogu integrirati ako im se ovdje neće svidjeti?”




Ostali političari također su otvoreni o činjenici da ne žele rast muslimanskog stanovništva u Slovačkoj.

“Islamizacija započinje s kebabom i ona je već u Bratislavi. Shvatimo s čim se možemo suočiti u sljedećih pet do deset godina”, rekao je čelnik SNS-a Andrej Danko 2016. godine.

“Moramo učiniti sve kako bismo osigurali da u bliskoj budućnosti u Slovačkoj ne bude džamija”, dodao je Danko.

Do danas, Slovačka je jedina zemlja Europske unije koja nema službenu džamiju. Umjesto toga, muslimani u zemlji okupljaju se u iznajmljenim kućama ili privremenim molitvenim prostorijama.

U isto vrijeme, Slovačka nije jedina zemlja koja pažljivo bira koju religiju će priznati na svom teritoriju.

U susjednoj Češkoj, na primjer, Zajednica budizma, koja uglavnom čine lokalne vijetnamske zajednice, nedavno se prijavila za registraciju. Međutim, češko Ministarstvo kulture po treći put nije udovoljilo toj prijavi.

U usporedbi sa Slovačkom, u Češkoj ima znatno manje katolika. Prema najnovijim podacima, u Češkoj je otprilike milijuna katolika, što odgovara otprilike desetini stanovništva.

No, u obje zemlje ima samo nekoliko muslimana; u Češkoj muslimani čine manje od 0,1 posto ukupnog stanovništva.