Grci planiraju 24-satni prosvjed na dva otoka kako bi zaustavili izgradnju novih migrantskih kampova

Voice of Europe

Lokalne vlasti najavile su u srijedu 24-satni prosvjed na dva istočna grčka otoka kako bi prosvjedovali protiv vladinih planova za izgradnju novih migrantskih kampova.

Štrajk bi ugasio usluge na otocima Lezbos i Chios, koji su bili glavne točke dolaska desetina tisuća ljudi koji bježe od rata ili siromaštva na Bliskom istoku, Aziji i Africi.

Štrajk dolazi nakon što su se prosvjednici sukobili s interventnom policijom na dva otoka tijekom pokušaja sprječavanja dolaska strojeva za iskop s kopna kako bi započela izgradnja novih migrantskih centara.

Grčka je glavna ulazna točka za tražitelje azila koji pokušavaju ući u Europsku uniju, a većina ih na istočne grčke otoke dolazi s obližnje turske obale.




Prema sporazumu iz 2016. godine između Europske unije i Turske, nove pridošlice moraju ostati na tim otocima sve dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azil. No, ogromni zaostaci u sustavu za azil i stalni priliv novih došljaka doveli su do ozbiljne prenapučenosti u postojećim objektima, koja je nekoliko puta veća od kapaciteta.

Gotovo 60.000 migranata i izbjeglica stiglo je na grčke otoke prošle godine, što je gotovo dvostruko više nego 2018. godine, prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

Vlada se zavjetovala da će nastaviti s planovima izgradnje novih objekata i obećala da će zamijeniti postojeće prenapučene kampove. Ali mnogi stanovnici otoka i lokalne vlasti tvrde da bi se tražitelji azila i migranti trebali preseliti na grčko kopno.