HANSON: Trumpove šanse za ponovni izbor izgledaju sve bolje i bolje

Victor Davis Hanson

Donald Trump ima najmanje pet snažnih argumenata koja idu u korist njegovom ponovnom izboru.

Prvo, on je aktualni predsjednik. Aktualni predsjednici pobijedili su u 14 od 19 pokušaja ponovnog izbora od 1900. godine.

Nekolicina koja nije uspjela u tome nije uživala u pozitivnim ocjenama popularnosti. U Gallupovoj anketi početkom ovog mjeseca, Trump je uživao u najvišem rejtingu od svoje inauguracije, izvukavši 49 posto povoljnih ocjena u odnosu na 50 posto nepovoljnih.

Drugo, percepcija javnosti u vezi ekonomije uobičajeno odlučuje izbore za predsjednika — kao što su to Gerald Ford, Jimmy Carter, George H.W. Bush i Herbert Hoover naučili na bolan način. Trenutačno Sjedinjene Države uživaju u niskoj inflaciji, niskim kamatnim stopama, pozitivnom gospodarskom rastu, gotovo rekordnoj nezaposlenosti, rastućim plaćama radnika i rekordnoj proizvodnji nafte i plina.

Treće, nepopularni neobavezni ratovi izbacuju aktualne predsjednike.

Kaljuža Vijetnama uvjerila je Lyndona Johnsona da odustane od ponovne kandidature za predsjednika 1968. godine. Jimmy Carter bio je okaljan naizgled neprekidnom iranskom talačkom krizom 1979.-1981. godine. Irački rat srozao je rejting Georgea H.W. Busha i pomogao uništiti nade njegovom budućem republikanskom nasljedniku Johnu McCainu.

Četvrto, skandali također mogu uništiti predsjedništvo, kao u slučaju Watergatea koji je iznudio ostavku Richarda Nixona.

Peto, protivnici su važni. Barry Goldwater karikiran je kao ekstremist bez dodira sa stvarnošću i učinio izbor Lyndona Johnsona sigurnom stvari 1964. godine. Radikalizam Georgea McGoverna osigurao je ponovni izbor Richarda Nixona 1972. godine. Drugi mandat Ronalda Reagana osigurala je anemična kandidatura Waltera Mondalea.

Kako Trump izgleda prema ovim kriterijima?

Njegova popularnost na anketama neprestano se povećava otkad su demokrati započeli proces za njegov opoziv u rujnu 2019. godine. Njegova ocjena odobravanja na Gallupu sad je četiri boda viša nego u vrijeme njegove inauguracije u siječnju 2017. godine.

Za razliku od kandidature 2016. godine, Trump danas ima daleko više novca za kampanju, punu podršku Republikanske stranke, uglavnom pozitivne rezultate u ekonomskim postignućima, mnogo više iskustva u kampanji i u vladanju te predsjednički položaj.




Istina, SAD nastavljaju posuđivati bilijun dolara godišnje. Trump je nastavio raskošne navike u potrošnji svojih prethodnika, Georgea W. Busha i Baracka Obame, koji su obojica dramatično povećali nacionalni dug tijekom svojih osmogodišnjih mandata.

Kina je zateturala zbog prosvjeda u Hong Kingu, koronavirusa, trgovinskog ratom s SAD-om i globalnih protesta zbog prisilnog zatvaranja manjinskih skupina. Ako se kinesko gospodarstvo sruši, moglo bi smanjiti globalnu trgovinu. Ovdje u Americi se pregrijava tržište dionica, kao i tržište nekretninama. U jednom trenutku bit će potrebno resetiranje.

Sve u svemu, malo ekonomista predviđa recesiju u sljedećih osam mjeseci prije izbora — s obzirom na gotovo rekordnu nezaposlenost i povećani raspoloživi prihod iz većih plaća i manjih poreza, Gallup je otkrio da 63 posto javnosti odobrava Trumpovu ekonomiju — što je najviša ocjena za bilo kojeg predsjednika uz toj kategoriji u posljednjih 20 godina.

Hoće li Trump ući u rat? Kina, Iran i Sjeverna Koreja imale bi koristi ako Trump neće biti ponovno izabran. Bilo koji od njih mogao bi tijekom ljeta tražiti sukob kako bi isprovocirao Trumpa u nepopularnu predizbornu pucnjavu.

Ipak, Trumpova prošlost sugerira da je malo vjerojatno kako će se upuštati u preventivne napade, izgradnju nacije ili korištenje američkih kopnenih snaga u velikom broju. Do sada je uglavnom koristio zračne i pomorske snage za ostvarivanje ograničenih ciljeva, bez da je poslao američke kopnene trupe na uobičajeno neprijatna mjesta na Bliskom istoku.

Što se tiče skandala, Trumpa je već opozvao Zastupnički dom, ali je oslobođen optužbi od Senata. Tim specijalnog istražitelja Roberta Muellera potrošio je 22 mjeseca i oko 35 milijuna dolara kako bi istražio dosluh između Trumpove kampanje i Rusije 2016. godine — i pokazao se neuspješnim.

Što više demokrati nastoje prekinuti Trumpovo predsjedništvo opozivom, kongresnim istragama, sudskim tužbama i čistom histerijom, to se Trump čini snažnijim, a njegovi rejtinzi rastu.

Međutim, najveća prednost Trumpa u 2020. godini može biti njegov najvjerojatniji protivnik, neumoljivi socijalist i senator Bernie Sanders. Razni programi radikalnog Sandersa odbijaju većinu javnosti. Čak su i mainstream demokrati užasnuti Sandersovim planovima redistribucije.

Bivši glavi kandidat Joe Biden izgleda sve više zbunjeno, a također su mu naštetile informacije o nestašlucima njegovog sina Huntera u Ukrajini.

Jedini drugi ozbiljni kandidat demokrata je multimilijarder Mike Bloomberg. U usporedbi sa svojim suparnicima, Bloomberg je umjereni, s neograničenim financijskim sredstvima i dovoljnim političkim iskustvom koje je stekao kao dugogodišnji gradonačelnik New Yorka.

Ipak, Bloombergova prva debata bila je katastrofalna. Malo se predstavljao kao demokrat, malo kao republikanac, a malo kao neovisni. Njegova snaga umjerenosti u moru ekstremista poništena je njegovom odlukom da se ispriča ili odbaci mnoge odluke koje su ga zapravo učinile učinkovitim gradonačelnikom.

Bloomberg je bio čak nesmotreniji u svom govoru od Trumpa. Gotovo svakodnevno iskaču njegovi sramotno bezosjećajni citati iz prošlosti.

Kad sve to zbrojite i ako se 2020. godina gleda nepristrano i povijesno, čini se kao da će Trump odnijeti pobjedu na izborima.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.