Izrael napravio ‘uzbudljivi pomak’ u utrci za cjepivo protiv koronavirusa

Ryan Saavedra

Izraelski znanstvenici navodno su samo nekoliko tjedana udaljeni od izrade prvog cjepiva za borbu protiv koronavirusa, koji je podrijetlom iz Kine, a cjepivo bi moglo biti na raspolaganju 90 dana nakon toga.

“Čestitke MIGAL-u [Istraživački institut u Galileji] na ovom uzbudljivom pomaku”, rekao je ministar znanosti i tehnologije Ofir Akunis, prema Jerusalem Postu. “Uvjeren sam da će biti daljnjeg napretka, koji će nam omogućiti odgovor na ozbiljnu globalnu prijetnju COVID-19”, rekao je Akunis, govoreći o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom.

Tim znanstvenika u MIGAL-u godinama je radio na cjepivu protiv virusa zaraznog bronhitisa (IBV).

“Naš je osnovni koncept bio razviti tehnologiju, a ne specifično cjepivo za ovu ili onu vrstu virusa”, rekao je dr. Chen Katz, voditelj biotehnološke skupine u MIGAL-u. “Znanstveni okvir za cjepivo zasnovan je na novom vektoru ekspresije proteina, koji tvori i izlučuje himerički solubilni protein koji samoaktiviranom endocitozom oslobađa virusni antigen u sluznicu tkiva, uzrokujući stvaranje antitijela protiv virusa u tijelu.”

“Nazovimo to čistom srećom”, rekao je Katz. “Odlučili smo odabrati koronavirus kao model za naš sustav samo kao dokaz koncepata za našu tehnologiju.”

Jerusalem Post je izvijestio:

No, nakon što su znanstvenici sekvencirali DNK novog koronavirusa koji je uzrokovao trenutačnu globalnu epidemiju, istraživači MIGAL-a ispitali su ga i otkrili da koronavirus peradi ima veliku genetsku sličnost s ljudskim i koristi isti mehanizam infekcije, što povećava vjerojatnost postizanja učinkovitog cjepiva za ljude u vrlo kratkom vremenskom periodu.”

“Sve što moramo učiniti jest prilagoditi sustav novoj sekvenci”, rekao je Katz. “Mi smo usred ovog procesa i nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko tjedana imati cjepivo u svojim rukama. Da, za nekoliko tjedana, ako sve to uspije, imat ćemo cjepivo za sprječavanje koronavirusa.”

Izvršni direktor MIGAL-a je rekao da kompanija radi što je brže moguće kako bi cjepivo učinili dostupnim javnosti u obliku visoko dostupnog oralnog cjepiva.




Na internetu, pro-izraelski glasovi nisu previše dugo oklijevali kako bi se narugali antisemitskom pokretu Boycott, Divestment, Sanctions (bojkotiraj, dezinvestiraj, sankcioniraj) (BDS), koji nastoji uništiti izraelsku državu.

Prošle godine, Jerusalem Post izvijestio je da su izraelski znanstvenici objavili da su možda otkrili lijek za rak.

Jerusalem Post je izvijestio:

“Vjerujemo da ćemo za godinu dana ponuditi sveobuhvatni lijek za rak”, rekao je Dan Aridor u vezi novog tretmana koji je razvila njegova tvrtka Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), osnovana 2000. godine u inkubatoru ITEK-a.

Potencijalno revolucionarni lijek protiv raka temelji se na SoAP tehnologiji, koja funkcionira pronalaženjem, vezivanjem i uklanjanjem bakterija uporabom bakteriofagnih proteina. Bakteriofagi su virusi koji inficiraju bakterije. On uključuje unošenje DNA koda za protein, poput antitijela, u bakteriofag — virus koji inficira bakteriju. Jednom unutra, protein se pojavljuje na površini faga, što ga čini očitim istraživačima koji mogu koristiti fage kako bi pronašli interakcije s drugim proteinima, DNA sekvencama i malim molekulama.

“Naš lijek protiv raka bit će učinkovit od prvog dana … i neće imati ili će imati minimalne nuspojave po znatno nižoj cijeni od većine drugih tretmana na tržištu”, izjavio je Aridor. “Naše će rješenje biti i generičko i osobno.”