Turska ‘otvara vrata’ i dozvoljava milijunima migranata neometani prolazak u Europu

Arthur Lyons

Turska vlada je u četvrtak rekla da će otvoriti svoju granicu sa Sirijom i dozvoliti svim migrantima iz Bliskog istoka prolazak u Europu.

Visoki turski dužnosnik rekao je kako je Erdoganova vlada odlučila da više neće pružati resurse za zaustavljanje sirijskih migranata u njihovom pokušaju dosezanja Europe, kopnom ili morem, izvješćuje Reuters.

Prema najavi dužnosnika, turskoj policiji, obalnoj straži i službenicima granične sigurnosti naređeno je da odstupe.

Taj potez, kojim Recep Erdogan prijeti već dulje vrijeme, navodno se dogodio zbog skorašnjeg vala gotovo milijun sirijskih izbjeglica koji su raseljeni iz Idliba.

U vezi te najave, Ragio Soylu, istaknuti turski novinar, napisao je na Twitteru: “Kopneni i morski prijelazi prema Europi bit će slobodni za prelazak SLJEDEĆIH 72 SATI i Turska će odmah otvoriti svoje granice.”




Iako je sklopio sporazum s Europskom unijom 2016. godine kako bi zaustavio priliv migranata iz Bliskog istoka u Europu, turski predsjednik Recep Erdogan i njegovi visoki dužnosnici u više su navrata zaprijetili da će “otvoriti vrata” i “poplaviti” Europu s migrantima.

U kolovozu prošle godine, turski ministar vanjskih poslova Süleyman Soylu je rekao: “Suočeni smo s najvećim valom migracije u povijesti. Ako otvorimo vrata, niti jedna europska vlada neće moći preživjeti više od šest mjeseci. Savjetujemo im da ne iskušavaju naše strpljenje.”

Nekoliko tjedana kasnije, predsjednik Erdogan je ponovno zaprijetio Europi, rekavši: “Dajte nam logističku podršku i možemo izgraditi stanove na dubini od 30 kilometara u sjevernoj Siriji. Na ovaj način im možemo pružiti humanitarne uvjete za život.”

“To će se ili dogoditi ili ćemo u protivnom morati otvoriti vrata.”

Turska trenutačno ugošćuje blizu 3,6 milijuna sirijskih “izbjeglica”, od kojih su mnogi pristigli nakon vrhunca migrantske krize 2016. godine. Ako će im dopustiti neometani ulazak u Europu, migrantska kriza iz 2015.-2016. izgledala bi poput šetnje u parku.