Grčka vlada zaustavila 9.600+ pokušaja ilegalnog prelaska granice tijekom vikenda; očekuje se pogoršanje pogranične situacije

Arthur Lyons

Zamjenik grčkog ministra obrane Alkiviadis Stefanis najavio je tijekom vikenda da su migranti koji su se skupili na grčko-turskoj granici — od kojih su većina muškarci vojne dobi — napravili oko 9.600 pokušaja ilegalnih prelazaka u Grčku.

Prema zamjeniku ministra, svih 9.600 prelazaka uspješno je zaustavljeno, izvješćuje Kathimerini.

Na tisuće migranata već se skupilo na grčko-turskoj granici, dok su deseci tisuća navodno na putu. U nedjelju ujutro, turski je ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu — čovjek koji je prošlog kolovoza rekao da europske vlade neće preživjeti ni šest mjeseci ako Turska “otvori vrata” — objavio da je 76.358 migranata krenulo prema Grčkoj.




Prema glasnogovornici, Frontex (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) šalje pojačanja na grčku granicu. Na zahtjev grčke vlade, Frontex je dogovorio raspoređivanje dodatnih službenika i opreme. Front je također podigao razinu alarma za sve EU granične prijelaze s Turskom na “visoku”.

U jeku sve napetije situacije, austrijski kancelar Sebastian Kurz je izjavio: “Ako zaštita vanjskih granica EU ne bude uspješna, Austrija će štititi svoje granice. Situacija iz 2015. godine se nikada više ne smije ponoviti.”