SPENCER: Američki mediji prikrivaju muslimanske zločine protiv hindusa u svojim izvješćima o neredima u Delhiju

Robert Spencer

Screenshot: YouTube/Mint

Lažne vijesti su međunarodne. “Više od 200 milijuna muslimana naziva Indiju svojim domom”, tweetao je Bernie Sanders u srijedu. “Naširoko rasprostranjeno anti-muslimansko nasilje ubilo je najmanje 27 osoba, a ozlijedilo mnogo više. Trump je odgovorio rekavši: ‘To je stvar Indije. Ovo je neuspjeh vodstva u ljudskim pravima’.” Bernie je, kao i uvijek, u krivu. Njegov tweet odražava stajalište američkih establišmentskih medija da su neredi u Indiji u posljednjih nekoliko dana primjer hinduskog nasilja nad muslimanima, ali oni to stajalište drže samo krajnje selektivnom, obmanjujućom i neoprostivo neodgovornom prezentacijom onoga što se događa u Indiji.

Dezinformacija započinje s medijskim opisom Zakona o izmjenama i dopunama državljanstva (CAA), koji je uzrok nereda. U članku pod naslovom “Trump odbija osuditi indijski antimuslimanski zakon”, Los Angeles Times izvijestio je u utorak da je predsjednik Trump “odbio … osuditi indijski kontroverzni novi zakon o državljanstvu, koji diskriminira muslimane.” Zakon, navodi Times, “isključuje muslimane i pomogao je potaknuti novi val javnog nasilja… Zakon koji je indijski parlament donio prošle godine daje prednost državljanstva hindusima, sikhima, budistima, džainistima, parsijima i kršćanima, dok isključuje muslimane.”

To je samo djelomično točno. Gulf News je bliže istini kad navodi da “Zakon o izmjenama i dopunama državljanstva dozvoljava brzo procesuiranje zahtjeva vjerskih manjina uključujući hindusa i sikha iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, ali ne i muslimane.” Zašto bi tim vjerskim manjinama trebalo dati prednost? Jer su one progonjene u Pakistanu, Afganistanu i Bangladešu. Tko ih proganja? Muslimani. Dakle, CAA nudi utočište tim progonjenim manjinama, a ne osobama koje bi mogli biti njihovi progonitelji.

Što je točno pogrešno u svemu tome? Zar nemuslimani nisu progonjeni u te tri muslimanske zemlje? Jesu, i kao što to pokazuje Povijest džihada, islamski džihad protiv hindusa je rat star 1.400 godina. Naslov LA Times pokazuje kako se optužba da je netko “anti-musliman” koristi za zastrašivanje i ušutkavanje svakoga tko se usudi stati protiv džihada ili uz njegove žrtve.

U stvarnosti, svaka nacija na kugli zemaljskoj trebala bi ponuditi slično utočište. Muslimani u Indiji dali su to jasno do znanja još u prosincu, kad su prvi put izazvali nerede zbog CAA, bacajući kamenje i paleći vozila. Neredi su dobili novi zamah kad je predsjednik Trump posjetio Indiju; navodno su muslimani u Indiji utvrdili da je najbolji način na koji mogu pokazati da ne bi trebao postojati zakon koji štiti žrtve muslimanskog progona brutaliziranje nevinih nemuslimana. Čini se kako prosvjednici nisu svjesni ironije.




Ali ništa od ovoga ne biste znali zaslugom medijima u Sjedinjenim Državama. Jedan znakovit incident dogodio se prošlog ponedjeljka navečer, kad je 51-godišnjeg hindusa po imenu Vinod Kumar ubila muslimanska rulja u Delhiju jer je na svom motociklu imao naljepnicu “Jai Shri Ram“. Čitava stvar snimljena je na video koji je postao viralan i koji prikazuje rulju koja skandira “Allahu Akbar” dok dvojica muškaraca odvlače mrtvog Kumara. Ali tragična priča Vinoda Kumara nije objavljena u zapadnim medijima; niti su priče o ostalim hindusima koje su ubile divljajuće muslimanske horde.

Još gore, čini se kako postoji zajednički napor u svrhu prikrivanja ovakvih priča. Wikipedia ima stranicu o neredima u Delhiju, ali sustavno briše bilo kakvo spominjanje nasilja muslimana nad hindusima. Slažući dojam da je sve počinjeno nasilje protiv muslimana, zapis u Wikipediji o neredima sadrži fotografiju ne samih nereda, već hinduističkog vođe.

I još gore, Wall Street Journal izvijestio je da je brat jedne osobe ubijene u neredima, indijskog dužnosnika Ankita Sharme, izjavio da ga je ubila rulja koja je uzvikivala “Jai Shri Ram”. To je očigledno nemoguće jer Ankit Sharma nije bio musliman, ali je ovjekovječilo narativu medija da su hindusi u potpunosti krivi za nasilje — to jest, ovjekovječilo je narativu sve dok sam brat Ankita Sharme nije demantirao izvješće Wall Street Journala i optužio WSJ za laganje.

Možda je Journal samo slijedio priči ljevičarske indijske medijske kuće NDTV, uhvaćene u editiranju snimki nereda kako bi sakrili hrpu kamenja na vrhu džamije, spremnih da se koriste kao oružje. Ili, s druge strane, vjerojatno su na NDTV pretpostavljali da ako časni Wall Street Journal može učiniti nešto takvo, možda mogu i oni.

U svjetlu svega ovoga, ne čudi što Bernie Sanders nije pričekao sve činjenice i požurio osuditi one koji su napadnuti. Ali Bernie se ne oslobađa od odgovornosti da bude bolje informiran; niti bilo tko drugi. Establišmentski mediji nas preplavljuju lažnim vijestima o Indiji. Nemojte nasjesti na to.