Hillary Clinton mora usmeno svjedočiti zbog svog fijaska s e-mail serverom 2016. godine

Matt Vespa

Hillary Clinton je bivša prva dana, državna tajnica, američka senatorica i dvostruka gubitnica na predsjedničkim izborima. Ona će ove godine također morati ponovno posjetiti duha iz 2016. godine: svoj e-mail server. Clinton je, u vrijeme kad je služila kao najviši diplomat SAD-a, obavljala sve svoje službene poslove State Departmenta na privatnom serveru koji nije bio siguran. Njega nisu autorizirali dužnosnici State Departmenta, suprotno onome što je bivša prva dama rekla u vezi neobičnog komunikacijskog aranžmana. I da je tražila dopuštenje, zahtjev Clinton bi sigurno bio odbijen. Sve to bilo je dio izvješća Ureda glavnog inspektorata State Departmenta o tom pitanju, što je samo dodalo još ulja na vatru u vezi te priče tijekom predsjedničkih ciklusa 2016. godine. I držalo je priču u vijestima, što je u to vrijeme bilo nešto što je Hillaryna kampanja očajnički željela neutralizirati. To je dodalo samo više sumnje i ponovno oživjelo stare kritike Clintonovih, od kojih je jedna bila ta što misle da se pravile ne odnose na njih.




Pa, konzervativna organizacija Judicial Watch napravila je izvanredan posao tražeći više detalja o ovom fijasku, u kojem je prva dama također priznala da je obrisala 30.000 e-mailova koji su bili zatraženi sudskim pozivom. Pa, nakon godina upornosti, Judicial Watch dobio je pozitivan odgovor saveznog suca koji će pozvati Hillary na puno usmeno svjedočenje u vezi e-mail servera (via Fox News):

Clinton je tvrdila da je već odgovorila na pitanja u vezi tog slučaja i da to ne bi trebala ponoviti, ali sudac Okružnog suda u D.C-u, Royce C. Lamberth, rekao je u svojoj presudi da su njezini prošli odgovori ostavili mnogo rupa.

“Koliko god opsežna dosadašnja evidencija, to ne objašnjava dovoljno stanje svijesti državne tajnice Clinton kad je odlučila da je postavljanje i korištenje privatnog servera za obavljanje poslova State Departmenta prihvatljiva praksa”, rekao je Lamberth.

Sudac je nastavio s priznanjem da su, iako je Clinton odgovorila na pisana pitanja u odvojenom slučaju, “ti odgovori ili nepotpuni, beskorisni ili u najboljem slučaju površni. Jednostavno rečeno, njezini odgovori ostavili su mnogo više pitanja nego odgovora”. Lamberth je rekao da bi novo korištenje pismenih pitanja “samo pomutilo bilo kakvo razumijevanje stanja svijesti državne tajnice Clinton i ne bi uspjelo obuhvatiti čitavu sliku, što bi dodatno odložilo konačno stajalište u vezi ovog slučaja.”

Više pitanje nego odgovora, uobičajena karakteristika Clintonovih kad se nađu u pravnoj nevolji. I nemojmo zaboraviti da je Hillary koristila 13 uređaja spojenih na taj neovlašteni i nesigurni server, neke od kojih su čekićima uništili njezini pomoćnici:

Znam da kamp Clintonovih ne smatra potencijalno pogrešno rukovanje tajnim podacima ozbiljnim problemom, ali ostatak zemlje se ne slaže s tim, kao ni sudac. Što se dovraga događalo tamo? Također, hoće li se Obama uključiti u ovu istragu? On joj je slao e-mailove koristeći pseudonim. Dakle, što je on znao o serveru?