Austrijski kancelar rekao da je Erdoganovo otvaranje granica izravni napad na EU

Eva Janssen

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nedavno je rekao da potez otvaranja granica čelnika turskog režima Recepa Erdogana predstavlja izravni napad na EU blok i da Austrija više neće primati migrante.

Kurzove izjave odjeknule su one njegovog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera, koji je tijekom vikenda rekao da za razliku od 2015. godine “neće biti puštanja [migranata] preko granice”, izvijestio je Reuters.

Tijekom zajedničke konferencije za novinare, u društvu vicekancelara Wernera Koglera iz stranke Zelenih i svog ministra unutarnjih poslova, Kurz je rekao da je nedavno okupljanje migranata na grčko-turskoj granici “samo početak”.

Kurz je opisao situaciju na granici kao “organizirani juriš” koji predstavlja prvi pravi test sigurnosti EU granica od migrantske krize 2015. godine.




Unatoč tome što je vicekancelar Kogler sugerirao da bi Austrija mogla prihvatiti neke žene i djecu koji su uhvaćeni na području između grčko-turske granice, ministar unutarnjih poslova Nehammer ponovio je da Austrija neće primati nove tražitelje azila.

“Mi ih nećemo prihvatiti, nema smisla dolaziti”, rekao je Nehammer nakon što je istaknuo da je Austrija već uzela značajan broj migranata 2015. godine.

Kurz, Kogler i Nehammer su se složili da se Europa treba suprotstaviti Erdoganovom “pokušaju ucjene”. Kancelar je izjavio da ponavljanje 2015. godine treba spriječiti “pod svaku cijenu” i poznao na jedinstvo unutar EU bloka kako bi izvršili pritisak na Tursku.