Više od 3/4 Grka podržava graničnu politiku konzervativne vlade

Arthur Lyons

Nove ankete otkrile su da više od tri četvrtine grčkih građana podržava odluku konzervativne vlada da spriječi horde migrantskih napadača od ulaska u Grčku.

Anketa, koju je provela istraživačka tvrtka Pule, otkrila je da samo 18 posto grčke javnosti vjeruje da su akcije koje su vlasti poduzele kako bi spriječile tisuće migranata od ilegalnog ulaska u zemlju pogrešne, izvješćuju grčke novine Proto Thema.

Osam od deset grčkih građana izrazilo je pozitivne osjećaje zbog odluke svoje vlade da zatvori granicu kako bi spriječila pokušaje Erdoganovog turskog režima da ucjeni Europi iskorištavanjem migranata i izbjeglica.

Podaci iz ankete također pokazuju da je 84 posto Grka vrlo zabrinuto zbog turskog stava i nedavnih razvoja događaja na granici između dvije zemlje.

Ispitanici iz ankete također su bili zabrinuti zbog širenja koronavirusa u zemlji, a dosad ima 66 potvrđenih slučajeva zaraze tim virusom. 42 posto ispitanih reklo je da su zabrinuti zbog potencijalno velikog izbijanja virusa u Grčkoj.




Prema anketarskoj tvrtki Europa Elects, grčka vladajuća stranka Nove demokracije (ND) ostaje daleko najpopularnija stranka u zemlji s 43,6 posto glasova.

Stelios Petsas, glasnogovornik turske vlade demantirao je nedavne navode turskog režima kao apsolutne “lažne vijesti”, rekavši: “Video koji pokazuje smrtni slučaj na grčko-turskoj granici je lažna vijest. Pozivamo sve da budu oprezni pri izvješćivanju vijesti koje podupiru tursku propagandu.”

U petak je gosp. Petsas objavio video na društvenim medijima koji, između ostalog, optužuje turski režim da nudi migrantima besplatne vožnje, pratnju do granice i da im daje suzavac koji koriste protiv grčkih graničara.

Video također prikazuje da je Erdoganov režim oslobodio strane kriminalce — od kojih su mnogi Afganistana i ostalih bliskoistočnih zemalja — iz turskih zatvora i poslao ih na grčko-tursku granicu.