Anketa: Većina francuskih građana vjeruje da će populistička stranka Nacionalnog okupljanja jednog dana preuzeti vlast

Arthur Lyons

Nova anketa otkriva da većina Francuza vjeruje da će populistička stranka Nacionalnog okupljanja Marine le Pen jednog dana doći na vlast u Francuskoj.

Među ostalim stvarima, anketa, koju je proveo Kantar-One Point za FranceInfo i francuske dnevne novine Le Monde, otkriva da je popularnost populističkog Nacionalnog okupljanja (RN) znatno porasla u Francuskoj, izvješćuje FranceInfo.

Podaci izvučeni iz ankete pokazuju da 56 posto Francuza vjeruje da će jednog dana populistička stranka preuzeti vlast u Francuskoj, brojka koja se povećala za 9 posto u jednoj godini i 16 posto u dvije godine.

Među anketiranim francuskim građanima, 49 posto njih izjavilo je kako misli da Marine Le Pen više nije “opasnost za demokraciju”.

Čini se kao da su nedavni napori Marine Le Pen, osmišljeni da nekadašnja Nacionalna fronta — danas Nacionalno okupljanje — postane više mainstream, postigli nevjerojatni uspjeh.




Istraživanje je također otkrilo da suparnički odnos između Republikanske stranke desnog centra i populističkog Nacionalnog okupljanja koji je postojao u prošlosti sve više nestaje. Među anketiranim osobama, gotovo polovica (48 posto) pristaša Republikanske stranke reklo je da su spremni sklopiti savez s populističkim Nacionalnim okupljanjem.

Zanimljivo je da je anketa također otkrila dramatično povećanje broja ljevičarskih simpatizera koji misle da bi “RN jednog dana mogla doći na vlast”, za 15 posto u samo godinu dana.

Prošlog je mjeseca Voice of Europe izvijestio o drugoj anketi koju su provele francuske dnevne novine Le Figaro u suradnji s anketarskom tvrtkom Kantar-One Point, koja je otkrila da je ocjena povjerenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dosegla najnižu razinu u povijesti.

Ako će povjerenje prema Macronu i dalje padati, gotovo je sigurno da će nadmašiti svog prethodnika — Francoisa Hollandea — kao najnepopularniji francuski predsjednik ikad.