EU će turskom režimu istovariti novih 500 milijuna eura za zaustavljanje migranata

Arthur Lyons

Europska komisija trenutačno priprema slanje dodatnih 500 milijuna eura Ankari kao pomoć za takozvane “sirijske izbjeglice” i kako bi ublažila sve veće tenzije sa sve ratobornijim i rastrojenim turskim režimom.

Kako pristiže sve više i više izvješća, postaje sve jasnije da je vrlo malo migranata koji pokušavaju prijeći granicu s Grčkom zapravo iz Sirije.

Prije manje od dva tjedna, CNN Greece je izvijestio o 252 osobe koje su uhićene u pokušaju ilegalnog prelaska u Grčku iz Turske. Od uhićenih osoba, 63 posto bili su Afganistanci, 19 posto Pakistanci, 5 posto Turci, 4 posto Sirijci, 2,6 posto Somalijci, a ostalih 5,4 posto uhićenih bili su iz Iraka, Irana, Maroka, Etiopije, Bangladeša i Egipta.

Usprkos podacima, AFP je u četvrtak saznao da je Europska komisija pripremila novi paket pomoći u iznosu od 500 milijuna eura za “sirijske izbjeglice” u Turskoj, izvješćuje RTBF.

Navodno će tih 500 milijuna eura “upotpuniti” 6 milijardi koje su već planirane za isplatu turskom režimu na osnovu sporazuma EU-Turska iz 2016. godine. Novac će se koristiti za financiranje programa koje provode nevladine organizacije za pomoć 3,6 milijuna migranata koji su trenutačno smješteni u Turskoj.




U srijedu, nakon posjeta Ankari, europski predstavnik za vanjske poslove Josep Borell najavio je slanje 170 milijuna eura hitne pomoći “za najugroženije u Siriji”.

Ovo hitno financiranje nije dio 500 milijuna eura koje će se izdvojiti za pomoć migrantima u Turskoj. Do sada je od 6 milijardi eura dogovorenih u sporazumu EU-Turska izdvojeno 4,7 milijardi, s tim da su 3,2 milijarde već isplaćene, prema Europskoj komisiji.

Nakon niza prijetnji upućenih Europi od prošle jeseni, turski režim je 28. veljače napokon ispunio svoje obećanje “otvaranja vrata” i najavio da će otvoriti svoje granice i dopustiti svim migrantima s Bliskog istoka prolazak do Europe.