Think tank se žali da ‘koronavirus ubija globalizaciju kakvu poznajemo’

Paul Joseph Watson

Osnivač globalističkog think tanka napisao je članak za Foreign Policy u kojem objašnjava da izbijanje koronavirusa “ubija globalizaciju kakvu poznajemo”.

Philippe Legrain, osnivač Otvorene političke ekonomske mreže (OPEN), izjavio je da je širenje COVID-19 “bio dar nativističkim nacionalistima i protekcionistima”.

Legrain tvrdi da bi koronavirus mogao biti “čavao u lijesu trenutačne ere globalizacije” budući da je “istaknuo nedostatke opsežne međunarodne integracije, podižući istodobno strah od stranaca i pružajući legitimitet nacionalnim ograničenjima na globalnu trgovinu i protoke ljudi.”

Dodao je kako će kriza imati trajnog utjecaja na potkopavanje američke ovisnosti o međunarodnim lancima opsrkbe i pružiti “političku hranu nacionalistima koji favoriziraju veći protekcionizam i imigracijske kontrole”.

“Kriza koronavirusa prijeti da će nas uvesti u manje globalizirani svijet”, zaključio je Legrain. “Kad se jednom pandemija i panika povuku, oni koji vjeruju da je otvorenost prema ljudima i proizvodima iz cijelog svijeta općenito dobra stvar morat će iznijeti razloge koji idu tome u prilog na svježe i uvjerljive načine.”




Časopis Foreign Policy izdaje Washington Post Company (sad Graham Holdings Company) i izrazito je globalistički pristran.

Legrainovu tvrdnju da je koronavirus dao legitimitet za ograničavanje protoka ljudi potkrepljuju činjenice da su zemlja poput Rusije i Singapura, koje su još u siječnju nametnule stroge granične kontrole kako bi zaustavile COVID-19, u velikoj mjeri izbjegle najgoru pandemiju.

U svojoj najnovijoj kolumni, konzervativna ikona Pat Buchanan također ističe kako je koronavirus poslužio u razotkrivanju slabosti globalizacije.

“Možda će se jednog dana moći reći da je koronavirus zadao smrtonosni udarac Novom svjetskom poretku, pola stoljeća globalizacije i eri međusobne ovisnosti velikih svjetskih nacija”, napisao je Buchanan.