Kamo migranti žele otići? Njemačka, Njemačka, Njemačka

Remix News

Screenshot: YouTube/Deutschland Kurier

Novinar Deutschland Kuriera otputovao je u Tursku kako bi izravno razgovarao s migrantima okupljenima na granici i pitao ih o njihovim motivacijama i ciljevima u njihovom pokušaju ulaska u Europu, uključujući pitanje u kojoj bi europskoj zemlji najradije završili.

Kao znak da se malo toga promijenilo od krize iz 2015. godine, koja je svjedočila ilegalnom ulasku oko milijun migranata u Europu, migranti u ovom video otvoreni su što se tiče njihove željene destinacije: Njemačka.

“Moram ići u Njemačku”, rekao je jedan migrant.

“Da, ići Njemačka. Autobus, ukrcati se, ID, ići Njemačka! Nema problema!”, uzviknuo je drugi.

Video, koji je postao viralan na društvenim medijima, možda predstavlja samo mali uzorak migranata, ali podvlači stvarnost da je Njemačka najpoželjnije migrantsko odredište, osobito za migrante s Bliskog istoka.

Ovo nije jedini nedavni videozapis u kojem migranti jasno daju do znanja da je njihov cilj Njemačka. U ovom videu Associated Pressa od 2. ožujka 2020. godine, 22-godišnji afganistanski migrant Karimi Khalmahammad također je izjavio da želi završiti u Njemačkoj.

“Ja idem Germanija. Njemačka. Deutschland”, rekao je afganistanski poliglot.

Postoji još pregršt drugih primjera migranata koji govore da žele otputovati u Njemačku, poput ove snimke Blog Televízió u Budimpešti, snimljene 2015. godine, u kojoj masa migranata, držeći natpise s njemačkim zastavama, počinje skandirati: “Otvorite stanicu, otvorite stanicu” i potom “Njemačka! Njemačka!” zahtijevajući pristup vlakovima koji kreću sjeverno od Mađarske.




Prema Gallupovom istraživanju, Njemačka je drugo najpoželjnije odredište migranata na svijetu i najpoželjnije odredište u Europi, s procijenjenih 39 milijuna migranata koji žele migrirati u tu zemlju.

U istraživanju se navodi da je Njemačka postala još poželjnije odredište nakon što je kancelarka Angela Merkel 2015. godine obećala da neće biti “limita” broju izbjeglica koje će Njemačka prihvatiti.

Njemačka je poznata po svojoj snažnoj ekonomiji, ali također i po svojim izdašnim socijalnim beneficijama. Iako su mnogi migranti već sigurni od sukoba u zemljama poput Turske, oni i dalje žele ući u Europu i boraviti u zemljama kao što su Njemačka, Nizozemska i Švedska.

Njemačka vlada objavila je podatke 2019. godine koji ističu koliko je Njemačka potrošila na migrante, uključujući rekordnih 23 milijarde eura u 2018. godini, u što su uključene subvencije za najamninu, isplate nezaposlenima i ostale beneficije.

Gradovi su se također našli na udaru zbog dodatnih milijardi eura troškova, a Junge Freiheit izvijestio je da je Hamburg potrošio 5,35 milijardi eura na migrante između 2015. i 2019. godine.

Njemačka je zabilježila rekordan broj stranaca u 2019. godini, oborivši prethodni rekord postavljen 2018. godine. Njemačka je sad drugi najveći primatelj migranata na svijetu nakon Sjedinjenih Država, prema OECD-u. Iako je ilegalni protok migranata s Bliskog istoka vrsta migracija koja privlači najviše pažnje, većinu migracije u Njemačkoj sad predstavljaju migracije radne snage i obitelji.

Što se tiče integracije u radnu snagu, opširno istraživanje koje je 2019. godine objavio njemački Savezni ured za migracije i izbjeglice ((BAMF), pronašlo je da 65 posto od 7.500 migranata obuhvaćenih istraživanjem još uvijek nije zaposleno.