SHAPIRO: Koronavirus je ‘kineski virus’

Ben Shapiro

CGTN via YouTube

Ovaj tjedan, predsjednik Donald Trump našao se pod udarom kritika zbog korištenja fraze “kineski virus” kako bi opisao koronavirus, izvor nove pandemije koja je dovela do globalnog ekonomskog zatvaranja kao i karantene građana u gotovo svakoj Zapadnoj državi. Činjenica da su mediji na neki način našli vremena pozabaviti se s jednim pitanjem koje je najmanje važno — označavanje kineskog virusa kao takvog — usred neviđenog zamrzavanja diljem svijeta dokazuje potpunu neozbiljnost onih koji upućuju te prigovore. Sama činjenica da je taj termin na neki način kontroverzan gotovo je van svake pameti. Virus je doista potekao iz Kine. I više od svega, činjenica da bi kinesku vladu trebalo na bilo koji način štititi od rezultata njihovog vlastitog patološkog i tiranskog pogrešnog upravljanja je perverzna preko svake mjere.

Nemojte pogriješiti: Kineska vlada je glavni krivac za eksploziju ove pandemije. Takozvane mokre tržnice Kine — tržnice mesom koje često uključuju divlje životinje, od zmija do pangolina — postoje iz različitih razloga, od cijene do praznovjernih uvjerenja u ljekovita svojstva egzotičnih životinja. Prema Zhenzhong Siju, znanstvenom suradniku na Sveučilištu Waterloo, “jedenje divljih životinja smatra se simbolom bogatstva jer su one rjeđe i skuplje”. Bez obzira na obrazloženje, komunistička kineska vlada bila je vrlo tolerantna prema takvim tržnicama, čak i nakon što su sad odgovorne za širenje koronavirusa, SARS-a, ptičje gripe, azijske gripe i svinjske groznice. Kineska vlada jednako je tolerantna prema liječenju tradicionalnom kineskom medicinom, umjesto prema medicini zasnovanoj na znanosti, što povećava rizik od takvih bolesti.

Ta ista kineska vlada koja se sad hvali zbog svoje nevjerojatne represije nad svojim građanima — ista vlada za koju se govori da zatvara milijune Ujgura bez ikakvih konkretnih zločina — desetljećima nije željela zaustaviti prodaju egzotičnih životinja. Autoritarizam se očigledno ne odnosi na najočitije rješenje niza mogućih epidemija.




U međuvremenu, kineska vlada djelovala je vrlo rano kako bi zaustavila širenje informacija o koronavirusu, što je otvorilo put slobodnom putovanju nositelja bolesti. Kad je oftalmolog Li Wenliang u prosincu rekao kolegama liječnicima o koronavirusu u internetskoj sobi za razgovor, kineska vlada ga je prisilila da opovrgne svoje izjave kao “neistinite”. Naposljetku je umro od te bolesti. Kad su se počele pojavljivati daljnje informacije o koronavirusu, komunistička vlada je jednostavno lagala o tome, sugerirajući da se broj slučajeva ne povećava — laž na koju je nasjela Svjetska zdravstvena organizacija.

Čak i danas kineska vlada pokušava proširiti propagandu sugerirajući da je koronavirus potekao u Sjedinjenim Državama. Lijian Zhao, zamjenik generalnog direktora Odjela za informacije kineskog Ministarstva vanjskih poslova, tweetao je link na članak koji tvrdi “Dokaz da virus potječe iz SAD-a”. I je li doista vjerojatno da je Kina imala samo 127 dijagnosticiranih slučajeva koronavirusa između 9. i 16. ožujka, čak i kad kineska vlada masovno protjeruje američke novinare iz Kine i Hong Konga?

Kad jednog dana sve ovo završi, krajnje je vrijeme da Amerikanci ozbiljno rasprave u kojoj bi se mjeri otvorenost prema Kini trebala suzbiti. Trumpova administracija bi trebala razmotriti zabranu putovanja Kini sve dok Kina u najmanju ruku vjerodostojno ne zatvori svoje tržnice egzotičnih životinja. Trenutačna kriza će koštati milijune američkih radnih mjesta, još više milijuna američke ušteđevine i tisuće američkih života. Vjerovanje kineskoj vladi nakon globalne izdaje ovakve veličine ne samo da bi bilo glupo; bilo bi nemoralno.

Ben Shapiro je američki odvjetnik, novinar, politolog, publicist i konzervativni aktivist te pravni savjetnik. Autor je desetak knjiga i jedan je od osnivača konzervativnog portala The Daily Wire.