LIEBERMAN: Vrijeme je da se Kina pozove na odgovornost zbog oslobađanja pakla na svijet

Ari Lieberman

Usprkos kritikama elemenata unutar establišmentskih medija i nekih radikalnih progresivaca, predsjednik Donald Trump bio je u pravu kad je virus COVID-19 nazvao “stranim virusom” ili “Kineskim virusom”. Predsjednikove kritičare predvodio je nitko drugi nego CNN-ov Jim Acosta, koji je izjavio da nazivanje virusa “stranim” može ljudima zvučati “ksenofobno”.

Kao odgovor na to, Foxov Tucker Carlson ispravno je Acostu nazvao “otrovnim moronom”. U stvari, Carlson je bio ljubazan prema Acosti, koji radi za organizaciju koja je davno napustila stvarno novinarstvo u korist propagande.

Koronavirus, koji je dosad ubio najmanje 9.386 i zarazio 229.960 osoba, pojavio se u Wuhanu, glavnom gradu kineske provincije Hubei u Narodnoj Republici Kini. Kineske vlasti bile su još u prosincu itekako svjesne da na svojim rukama imaju pandemiju, ali su zlonamjerno potiskivale informaciju o tome. Značajno je i to što je britanski Times, pozivajući se na uglednu i neovisnu kinesku publikaciju, izvijestio da su u prosincu kineski laboratoriji identificirali patogen koji je uzrokovao virusnu pneumoniju kod pacijenata zaraženih s koronavirusnom bolešću i opisali ga kao vrlo zaraznog. Regionalni zdravstveni dužnosnik u Wuhanu naredio je uništavanje prikupljenih uzoraka i s njima povezana istraživanja. Kineske vlasti sa zakašnjenjem su priznale vrlo zaraznu prirodu ove bolesti krajem siječnja.

Kad su se vijesti o wuhanskom virusu počele pojavljivati putem očajnih i često uznemirujućih objava na društvenim medijima, komunistički režim Narodne Republike učinio je ono što radi najbolje i ušutkao one odgovorne za objave učinivši da nestanu. Nepotrebno je reći da je režim također deaktivirao njihove račune na društvenim medijima.

Kineski lider Xi Jinping ne podnosi dobro kritike. Najnovija žrtva kineske represije je Ren Zhiqiang, tajkun nekretninama i otvoreni kritičar vlade. Nakon što je objavio esej koji je kritizirao vladino postupanje kod izbijanja epidemije, Ren Zhiqiang je nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

New York Times

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Robert O’Brian primijetio je da je izračunato kako je kinesko zataškavanje koštalo svijet dva mjeseca. Rana intervencija viroloških stručnjaka američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) mogla je spriječiti epidemiju ili je barem svesti na najmanju moguću mjeru. Pogođene države mogle su ranije zaustaviti letove u Kinu i iz nje, ograničavajući izloženost.

Uz izgubljene i uništene živote, kineski virus je već nametnuo nesagledive troškove svjetskoj ekonomiji. Burza je pala 25 posto. Umirovljenici su bespomoćno gledali kako propadaju njihovi mirovinski portfelji. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama porasti na 6 posto do sredine 2021. godine, porast od sadašnjih 3,5 posto. Tvrtke se zatvaraju, a užurbani metropolitanski gradovi poput New Yorka izgledaju poput gradova duhova. To je gotovo apokaliptičnog opsega i razmjera.

Sve to se moglo spriječiti da je Kina bila otvorenija prema svojoj wuhanskoj gripi. Ali u ovoj priči postoji nešto više od samog kineskog zataškavanja.




Postoje dvije teorije o podrijetlu wuhanske gripe. Prva je da potječe iz kineske mokre tržnice, gdje se žive životinje poput pasa, mačaka, zmija i koala medvjedića kolju u najprljavijim i nesanitarnim uvjetima. Ove mokre tržnice su izvorišta prenošenja virusa sa životinja na ljude, a kineske vlasti su bile itekako svjesne rizika povezanih s takvim mokrim tržnicama.

Druga teorija je da se virus pojavio iz pogona za biološko oružje 4-razine opasnosti u Wuhanu, smještenog nedaleko mokre tržnice. Virus je uspio migrirati iz laboratorija, možda od zaraženog šišmiša, na mokru tržnicu.

Kineske mokre tržnice kontroverzne su ne samo zbog lošeg postupanja prema životinjama, već također zbog toga što predstavljaju poznatu biološku opasnost za ljude. Vjeruje se da je smrtonosni soj H7N9, koji se pojavio 2013. godine, potekao na jednoj od tih kineskih mokrih tržnica. Kineski SARS virus, koji se pojavio 2002. godine, također potječe s jedne od tih tržnica.

Ipak, usprkos opasnostima koje predstavljaju te mokre tržnice, kineske vlasti čine malo, ako išta, kako bi ih zatvorile. Kineska vlada naposljetku je zatvorila wuhansku mokru tržnicu, ali ostale širom Kine i ostalih dijelova Azije još uvijek rade bez ikakvih ograničenja ili zaštitnih mjera.

Umjesto prihvaćanja krivnje za oslobađanje pakla na ovaj svijet, režim se odlučio promijeniti narativu, insinuirajući da su Sjedinjene Države odgovorne za epidemiju. Na dan 12. ožujka, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Linjiang napisao je na Twitteru: “Kad je bio nulti pacijent u SAD-u? Koliko ljudi je zaraženo? Koja su imena bolnica? “Možda je američka vojska donijela epidemiju u Wuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguju objašnjenje!” U tom pogledu, komunistička vlada Kine nimalo se ne razlikuje od mula Islamske Republike, koji su za koronavirus okrivili Ameriku, cioniste i Židove.

Kineske novine pod kontrolom vlade također su se zalagale da Kina zaustavi izvoz potrebnih lijekova SAD-u za borbu protiv COVID-19 u nadi da će SAD gurnuti u “moćno more koronavirusa”. Tijkeom godina, farmaceutske kompanije odlučile su se proizvoditi lijekove u Kini, jer je jeftinije. Kina sad drži dominantni položaj u globalnom lancu opskrbe lijekovima.

Zapad mora natjerati Kinu da skupo plati svoju pakost. Od prosinca 2019. godine, američki dug prema Kini iznosio je 1,07 bilijuna dolara. Tu možemo započeti postupak pravedne odmazde i kompenzacije. Također imamo mogućnost nametanja tarifa Kini i namijeniti sredstva prikupljena od tih posebnih tarifa odabranom računu čiji je cilj pomoći onima na koje je negativno utjecao kineski koronavirus. I konačno, Sjedinjene Države moraju shvatiti da se proizvodna radna mjesta moraju vratiti na američke obale, a Amerika ponovno postati proizvodni gigant kakav je nekoć bila.

Demokrati, kao i neki republikanci, predugo su se zalagali za meki pristup Kini, zanemarujući njezine užasne zapise o ljudskim pravima, njezinu krađu trgovinskih tajni i intelektualnog vlasništva, njezine nesputane hakerske aktivnosti, njezino ilegalno zadiranje u Južnom i Istočnom kineskom moru i njezini pokušaji potkopavanja svojih demokratskih susjeda poput Tajvana. Bivši demokratski kandidat za predsjednika, Mike Bloomberg, išao je čak toliko daleko da je negirao da Kinom vlada diktatura. Ali wuhanski virus donio je jasnoću kineskim zloćudnim aktivnostima. To je jedna stvar oko koje bi se svi Amerikanci, demokrati i republikanci, morali složiti bez ikakvog okolišanja.